Bent opdagede voldsom stigning i elregningen - her er forklaringen

Pensionist Bent Nederbys elregning er steget markant på grund af en dobbelt så dyr netværkstarif. Elselskabet er nødt til at hæve taksten på grund af stigende elpriser.

2:21
Prisen for at få leveret strøm fra udbyderen er mere end fordoblet for Bent Nederby.

En kilowatt koster mere, end den plejer. Det er tydeligt for de fleste, når de kigger på deres elregning i disse tider. Men det er ikke kun kilowattprisen, der er på himmelflugt.

Også prisen for at få leveret strømmen stiger, og det oplevede Bent Nederby fra Vildsund, da han åbnede sin seneste elregning. Han blev noget overrasket, da han så, at den såkaldte netværkstarif var steget betydeligt.

- Der stod, at nettarif steg til næsten 40 øre, og jeg plejer at give 18 øre per kilowatt, fortæller Bent Nederby.

Netværkstariffen er transportgebyret for at flytte strøm fra el-udbyder til forbruger, og prisen på den er til Bent Nederbys store frustration mere end fordoblet.

- Jeg tænkte: ”Nå ja, det er jo ikke andet end 20 øre. Men ved nærmere eftertanke, kom jeg i tanke om, at det for mit vedkommende bliver til 1500-2000 kroner ekstra om året udover det, jeg betaler i forvejen, siger Bent Nederby.

Bent Nederby fik lidt af et chok, da han nærstuderede sin seneste elregning.
Bent Nederby fik lidt af et chok, da han nærstuderede sin seneste elregning.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Bent Nederby er folkepensionist og kæmper i forvejen for at holde elregningen nede, så den højere udgift til netværkstarif er noget, der går ham på. 

- Nu har jeg reduceret mine eludgifter rigtig meget det sidste år. Jeg har gået med sivsko, lange underbukser og pandelampe hele vinteren, men selvom jeg har sparet 30 procent i forhold til sidste år, så er mine udgifter stadig højere indtil nu i år, siger han.

- Man kan ikke gøre noget. Man kan bare irritere sig over det.

Elselskab skal have dækket omkostninger

Hans elselskab er go'energi i Ringkøbing, og her er direktør Jacob Møller selv godt træt af at have været nødt til at give en ekstraregning til kunderne.

- Nettariffen stiger kraftigt, og det gør den for alle netselskaber i Danmark. Det er jo ikke til glæde for os. Vi er ejet af vores kunder, så vi vil helst drive det så billigt som muligt. Men de her omkostninger er jeg nødt til at få dækket, siger Jacob Møller fra go'energi.

Årsagen til den stigende nettarif skal findes i de generelt stigende priser på el og gas, som elselskaberne skal betale for at dække nettabet.

- Elprisen følger gasprisen, og når gasprisen er gået helt op på grund af krigen i Ukraine, så har det trukket elprisen med op, siger Jacob Møller.

Udover prisen på russisk gas, så er tørken i Europa også medvirkende til, at elpriserne stiger, da den lave vandstand i floderne forhindrer transporten af kul via vandvejene.
Udover prisen på russisk gas, så er tørken i Europa også medvirkende til, at elpriserne stiger, da den lave vandstand i floderne forhindrer transporten af kul via vandvejene.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Netværkstariffen kommer af, at der bruges strøm til at transportere strøm. Derfor fylder eludbydere som go'energi mere strøm ind i elnettet, end forbrugeren egentlig skal bruge, for at forbrugeren får den rette mængde strøm hjem til sig, når nettabet ved transporten er modregnet. 

- Den forskel på det, der er på din måler, og det jeg har hældt i, skal jeg ud at købe på børsen ligesom alle andre. Når prisen på el er så voldsomt stigende - og det er rigtig irriterende, at det er det - så får jeg meget store ekstraomkostninger i elnettet, og det må jeg beklageligvis vælte over på mine kunder, forklarer direktør i go'energi Jacob Møller.

Han håber på, at det på et tidspunkt inden alt for længe er muligt at sænke nettariffen for kunderne. 

- Der er ikke noget quickfix her, men jo mere vi bliver uafhængige af Putins gas, jo hurtigere går vi mod lavere priser, siger Jacob Møller.