Fuld overarm! Titusindvis af hestekræfter slippes løs i Brande

Det er fire år siden sidst. I weekenden bliver Brande Pulling Arena igen et lydinferno. Du kan være med direkte her på tvmidtvest.dk til EM i Tractor Pulling.

I 2014 var der også Tractor Pulling i Brande. Dengang var det DM og Eurocup, det handlede om. Denne weekend er det EM, der trækker folk til. Foto: RaceMedia

Vi har alt fra tunede havetraktorer til store tunede traktorer med 12.000 hestekræfter.

Steffan "Stub" Jensen

En traktor er ikke bare sådan én, der kører rundt med en plov eller en vogn i landbruget. I Tractor Pulling-kredse er den faktisk først og fremmest en maskine, der skal trække en særlig slæde så langt ud af en bane som muligt.

I weekenden er der EM i Tractor Pulling i Brande. Flere end 200 traktorer og 8-10.000 tilskuere danner ramme om årets begivenhed blandt Tractor Pulling-folket.

- Folk skal forvente en masse traktorer og en masse spænding – og en masse hestekræfter. Det er den stærkeste motorsport, der er, forklarer medarrangør Steffan "Stub" Jensen til TV MIDTVEST.

De store traktorer fordeler sig i otte klasser og skal trække slæden, der kan veje op til mere end 30 tons.

- Vi har aldrig haft så mange traktorer, som vi har til at køre i år, så der er store forventninger. Vi har meget forskelligt og er ude og ramme mange målgrupper, uddyber Steffan "Stub" Jensen, der har 120 frivillige til at hjælpe med at afvikle weekendens stævne.

Hvad går Tractor Pulling ud på?

Der er forskellige krav og regler til traktorerne alt efter, hvilken klasse de kører i. Men grundlæggende handler Tractor Pulling om følgende:

 

- I en kvalificerende runde trækker traktorerne slæden hen ad banen.

- Efterhånden bliver slæden tungere for traktorerne at trække.

- For at kvalificere sig til finalen (Pull Off) skal traktorerne trække slæden ud på minimum 100 meter (Full Pull).

- I finalen forlænges banen til 110 meter, hvorefter finalisterne simpelthen bare skal trække længst.

- Hvis to trækker lige langt, skal de køre mod hinanden igen (dobbelt Pull Off), så der kan findes en vinder.

Se mere

Fredag trækkes weekendens stævne i gang. Med havetraktorer.

- Vi har alt fra tunede havetraktorer til store tunede traktorer med 12.000 hestekræfter.

Deltagerne kommer fra blandt andet Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Finland og England.

Sådan dækker TV MIDTVEST

Almindeligvis ville vi lave tv og sende det i vores fjernsyn. Men denne gang prøver vi noget helt nyt. For vi vil gerne invitere dig som bruger til selv at sammensætte netop den udsendelse, du gerne vil se. Vi dækker klasserne, Pro Stock og Heavy Modified. 

Tanken er, at du kan vælge mellem fire kameraer: Banen, kommentatorboksen, blandt publikum og i ryttergården.

Fun facts om Tractor Pulling

- Det tager 10-12 sekunder at nå et Full Pull.

- Nogen bruger 60 liter brændstof på et træk.

- En hollænder har for år tilbage regnet på udledning ved sådan et Tractor Pulling-event. Ifølge ham udleder sådan et stævne - med alt hvad det indebærer af transport til og fra - mindre end et Boeing 747-fly gør fra gate til takeoff.

I kommentatorboksen sidder Jimmy Bøjgaard og medkommentator Rasmus Skou, der guider dig gennem de forskellige træk. Indimellem kommer der også gæster forbi, som fortæller om deres forhold til og passion for Tractor Pulling. 

Jimmy Bøjgaard & Co. leverer også lyden til kameraet rettet mod banen, hvis du bare gerne vil se noget træk.

Blandt publikum drøner en reporter og fotograf rundt og finder alle de gode historier. På tilskuerrækkerne, uden for toiletvognen og ved ølteltet.

I ryttergården holder holdene til før, under og efter trækkene. Her nørder en reporter og fotograf med alle dem, som drømmer om Full Pull og EM-succes.

Tryk dig ind på tvmidtvest.dk lørdag den 7. september, hvor det for en stund kommer til at larme som aldrig før. Vi sender kl. 15.30-19.30

Tilbage er der kun at tilføje: Fuld overarm!

Nej, forresten. Hvis du ikke har mulighed for at følge med lørdag, skal du ikke fortvivle. Vi sender et saftigt sammendrag fra vores timelange dækning. Det kan du se på TV MIDTVEST kl. 19.30 søndag den 15. september.

02:08

Én af dem, du kan møde i vores dækning, er Michael Galsgaard fra Hurup. Ham har vi ad flere omgange lavet fjernsyn med.

Luk video