Spærret inde i 11 dage: - Vi prøver at holde den gode stemning oppe

De værnepligtige i Thisted må ikke forlade kasernen. De skal stå klar, hvis der bliver brug for dem, så de må ikke blive syge.

De værnepligtige må ikke forlade kasernen, heller ikke i deres fritid.
De værnepligtige må ikke forlade kasernen, heller ikke i deres fritid.
Foto: Niels Bentsen

Stort set alle danskere er påvirket af coronavirussens spredning, men selvom de fleste har væsentligt flere hjemmetimer nu, så er det de færreste, der decideret ikke må gå ud.

Men sådan er det for de værnepligtige hos Beredskabsstyrelsen i Thisted.

Her har de godt 75 rekrutter nu levet bag en lukket port i 11 døgn, fordi de skal være raske, hvis der bliver brug for dem.

- På den ene side er det lidt hårdt at skulle være her i en måned i træk, uden overhovedet at kunne forlade porten, fortæller den værnepligtige Lund og fortsætter:

- På den anden side er vi blevet enige om, at siden vi alle er her, og vi skal igennem det her, så er det blevet til et fælles projekt at prøve at se, om vi kan holde humøret oppe. Og holde en god stemning, selvom der er noget hårdt arbejde i hverdagen, som vi plejer, samtidig med at der er ekstra vagter på grund af nogen, der er sendt syge hjem. Vi prøver at holde den gode stemning oppe.

Forskellige initiativer

Lund fortæller, at selvom de forsøger at holde humøret oppe, så bliver tiden nemt lidt lang.

- Der har både fra ledelsen side og vores side været nogle initiativer. Vi er meget i gang med at lave fælles ting. Vi skal undgå kontaktsport, men vi spiller meget badminton og prøver at være sociale, siger han og tilføjer:

- Vi havde en god dag i lørdags, hvor vi ikke skulle så meget, men en af befalingsmændene brugte noget af sin fritid på at planlægge en fælles idrætsdag, hvor vi lavede en slags beredskabs-OL med forskellige poster. På den måde gik den lørdag med noget, hvor vi var oppe og i gang og havde god stemning.

Ukendt tidshorisont

Det er godt, at de værnepligtige stadig er ved godt mod, for ingen ved præcist, hvor de skal blive på kasernen. Indtil videre er det til efter påske.

- Vi gør det for at sikre opretholdelsen af vores beredskab og for at minimere risikoen for smitte. VI er i dialog med de værnepligtige om at lette hverdagen så meget, vi kan, når nu de skal være her og ikke må forlade stedet . Vi har købt ekstra spil og spillekonsoller. Vi har lavet stillerum, siger stabschef ved Beredskabsstyrelsen Nordjylland Claes Mørch.

De værnepligtige står til rådighed for flere forskellige typer opgaver, hvis det bliver nødvendigt, forklarer han.

- Vi skal kunne løse vores beredskabsfaglige opgaver, som vi også løser til daglig. Det er for eksempel slukning af ildebrand, oversvømmelser og så videre. Men vi skal også kunne løse opgaver, der knytter sig til coronasituationen.