Opbakning til minkavlere i ny undersøgelse: - Det er flot i den situation, vi står i

I en ny undersøgelse svarer 53 procent, at de ikke mener, det bør være ulovligt at drive minkfarme i Danmark.

Minkavler Jesper Balle Kristensen er glad for den opbakning, minkfarme får, i en ny undersøgelse.
Minkavler Jesper Balle Kristensen er glad for den opbakning, minkfarme får, i en ny undersøgelse.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Minkavlere går lige nu igennem en hård tid. Omkring 2,5 millioner mink skal aflives, fordi de er smittede med corona eller befinder sig inden for en radius af 7,8 kilometer fra mink, der er.

Oven i det vil Enhedslisten og SF forbyde minkavl i Danmark, fordi der er usikkerhed om, hvad mutationer i coronavirus på minkfarme kan komme til at betyde i fremtiden.

- Der er ingen tvivl om, at det mest sikre er ikke at have nogen mink i Danmark, og derfor så siger vi også fra SF's side: Der skal ikke sættes nye mink i verden efter næste pelsningssæson, siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin (SF) til DR.

Den danske befolkning ser dog anderledes positivt på minkavl. I en ny Megafon-undersøgelse svarer 53 procent, at de er helt enige eller delvis enige i, at det ikke skal være forbudt at drive minkfarme.

Det er en opbakning, som gør minkavler og formand for Thy og Mors Pelsdyravlerforening, Jesper Balle Kristensen, meget glad.

- Det er flot i den situation, vi står i. Det er lige før, man kan blive helt rørt over det, siger han.

Han tror, at opbakningen er et resultat af, at minkavlere er blevet mere åbne om, hvordan de arbejder på farmene.

- Vi er blevet meget bedre til at vise virkeligheden. Folk behøver ikke at gå med alle mulige tanker om, hvad der sker på farmene, vi vil meget gerne vise det frem, siger minkavler Jesper Balle Kristensen fra Øster Assels på Mors.

For ham betyder det meget, at danskerne bakker op om mink-erhvervet i en tid, hvor der ellers ikke er mange lyspunkter.

- Opbakningen kan hjælpe os med at få lagt pres på de politikere, vi som branche gerne vil have lagt pres på. Der er ingen tvivl om, at nogle minkavlere har følt sig uretfærdigt behandlet med kompensationsordningen, og måden forløbet har været på. Hvis man har den folkelige opbakning, så er det nemmere at tage det med ind på Christiansborg, siger han.

Danmark eksporterer årligt minkskind for mere end fem milliarder kroner.