Oliver kom til verden under corona - nu klarer han sig ekstraordinært

Corona satte en midlertidig stopper for besøgende på hospitalsgangene. En undersøgelse og flere observationer tyder nu på, at den tvungne ro har haft en gavnlig effekt på forårets nyfødte.

Oliver Rimmer Rokkjær fik en hård start på livet, da han blev født fem uger for tidligt. Men roen på barselsgangen under coronavirus vurderes at have haft en stor betydning for ham. Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

På barselsafdelingerne rundt omkring i landet har der under Covid-19 været lukket ned for besøg.

Læs også Stort fald i ekstremt for tidligt fødte børn under coronanedlukningen

Det har betydet en kærkommen ro blandt de nybagte familier.

På flere hospitaler - heriblandt Aalborg Universitetshospital i Thisted - har man kunnet observere en positiv effekt af den ro, coronavirus har tvunget igennem. 

Marie Viksø Bang, der er sygeplejerske og specialeansvarlig på barselsafsnittet i Thisted, fortæller:

- Tiden uden gæster har betydet, at moderen hurtigere har fået amningen på plads, fordi barnet har fået lov til at komme til brystet, når det har haft lyst. For barnet har det betydet, at det hurtigere har nået sin fødselsvægt igen og hurtigere er kommet i trivsel. 

Refleksioner over roen

Én af dem, der fik roen under corona-epidemien at mærke, er den i dag tre måneder gamle Oliver Rimmer Rokkjær.

Familien måtte ikke få besøg i den første tid af Oliver Rimmer Rokkjærs liv. Foto: Privatfoto.

Han blev født fem uger for tidligt, og det betød en udfordrende start på livet.

Nedlukningen af landet bragte dog masser af nærvær og hvile med sig, og det har givetvis haft stor betydning for den lille dreng.

Det er lidt tankevækkende, hvad roen måske har gjort.

Michele Rimmer Rokkjær, mor til Oliver Rimmer Rokkjær. 

Oliver Rimmer Rokkjær indhentede nemlig meget hurtigt den fødselskurve, som børn, der er født til tiden, bør ligge på. 

Det imponerede både forældre og jordemoder og har nu fået Olivers mor, Michele Rimmer Rokkjær, til at reflektere over, hvilken gavn deres familie har haft af corona-nedlukningen.

Oliver Rimmer Rokkjær fik en masse ro og nærvær under sin indlæggelse. Foto: Privatfoto

- Det er lidt tankevækkende, hvad roen måske har gjort. At han er kommet så godt efter det. Hvis han havde haft endnu flere indtryk, så havde han haft endnu mere at skulle bearbejde, og så var han måske ikke kommet lige så godt med så hurtigt, siger Michele Rimmer Rokkjær.

Thisted vil gå forrest

Det er ikke ny viden, at ro har stor betydning for nyfødte.

Oliver Rimmer Rokkjær kom hurtigt i trivsel og tog på i vægt.  Foto: Privatfoto.

Alligevel mener Majken Jensen, der er chefjordemoder og afsnitsleder på barselsafsnittet i Thisted, at corona-situationen har været en sund påmindelse om at håndhæve nogle af de retningslinjer, der netop er skabt for at give spædbørn den bedst mulige start på livet.

- Jeg tænker, at vi skal kigge på en håndhævelse af vores besøgstider i fremtiden, så det ikke kommer til at ligne en banegård, og så skal vi have det konfirmeret i regionen. På Fødselsfagligt Udvalg samstemmer vi, hvordan vi driver føde- og barselsafdelingerne, og så kan vi forhåbentlig gøre det ens for brugerne i hele regionen, fortæller Majken Jensen.

Læs også Nu må mænd igen komme med til ultralydsscanninger

Der er ingen tal, som kan dokumentere, jordemødrenes oplevelse af, at roen under coronavirus har givet en bedre trivsel blandt de nyfødte.

En ny undersøgelse fra Staten Serum Institut og Rigshospitalet viser dog et fald i antallet af ekstremt for tidligt fødte børn på hele 90 procent under corona-nedlukningen.

Dét sammenholdt med fødselsafsnittenes egne observationer har givet en forskergruppe anledning til at kigge nærmere på relevant data.

04:36

Stilheden på barselsafsnittet på Aalborg UNiversitetshospital i Thisted gjorde, at Oliver Rimmer Rokkjær fik en rolig begyndelse på livet - og det var godt, for han blev født fem uger for tidligt.

Luk video