Næste gruppe borgere kan blive vaccineret fra tirsdag morgen

Tirsdag morgen åbner Region Midtjylland for at sårbare borgere kan blive vaccineret.

Vaccine
Foto: Hospitalsenheden Vest

Vaccinationscentrene i Region Midtjylland er ved at være i mål med den første runde vaccine til dem der bor på plejehjem. På fredag forventer de at være helt færdige. 

Derfor begynder vaccinationen af den næste gruppe tirsdag morgen. 

Det er de sårbare visiterede borgere, der er de næste i køen til vaccine. De vil få tilbudt vaccinen på regionens syv vaccinationscentre i dagene 5. - 7. januar, skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

- Det er virkelig positivt , siger Anders Kühnau (S), formand for Region Midtjylland til TV MIDTVEST.

- Vi har et meget dygtigt personale, der sammen med de praktiserende læger, har fået fremskyndet den proces med at vaccinere mange ældre borgere på plejecentrene. Og det er helt enormt vigtigt fordi, det giver dem mere tryghed for, at de ikke bliver smittet med covid-19, hvilket jo kan være fatalt for de ældre, der er sårbare og virkelig er i risiko for at blive meget syge med covid-19, siger regionsrådsformanden.

De mest sårbare først

For at kunne blive vaccineret som en af de første i regionens vaccinationscentre skal man være visiteret til det af sin læge eller kommune. Det er Sundhedsstyrelsen der fastlægger kriterierne for, hvem kommunerne og lægerne skal visitere og prioritere først.

I første omgang drejer det sig om sårbare og ældre borgere, som er i særlig risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb. Det kan for eksempel være ældre borgere, der nok klarer sig i eget hjem, men er afhængige af hjælp til personlig pleje og det praktiske. Det kan også være borgere med tilstande eller sygdomme som betyder, at de er særligt udsatte for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med COVID-19.

Bliver man visiteret til vaccine får man besked i sin e-boks om, hvordan man booker en tid. Region Midtjylland understreger, at der skal bookes en tid. Man kan ikke bare møde op.

I første omgang er der 4.500 tider til vaccination i dagene fra den 5. januar til den 7. januar. Vaccinationscentrene ligger i  Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro.

Regionsformanden tør ikke spå om, hvornår alle har fået tilbud om vaccine.

- Det er svært at sige hvornår yngre, raske borgere som jeg selv og mange andre kan få en vaccine. Jeg vil tro, det varer adskillige måneder før, vi kan få vaccinen. Det afhænger af, hvor hurtigt vi kan få vaccinerne leveret til Danmark. Vi fra regionerne vil gøre alt, hvad vi kan, for så hurtigt som muligt at give vaccinerne, så snart vi får dem, til hele befolkningen, siger Anders Kühnau til TV MIDTVEST.