Flemming og Mads 3D-printer visirer døgnet rundt

DK Makers har sammen med en stor gruppe frivillige valgt at bruge påskeferien på at 3D-printe visirer døgnet rundt.

Visirerne er netop blevet godkendt til sundhedspersonale.Her er det Mads Krogsgaard, der viser det seneste print frem.
Visirerne er netop blevet godkendt til sundhedspersonale.Her er det Mads Krogsgaard, der viser det seneste print frem.

Flere store virksomheder, heriblandt Grundfos og Idé Pro i Glyngøre, har på kort tid fundet ud af at producere visirer til det danske sundhedspersonale.

Men der er fortsat hårdt brug for værnemidlerne.

Derfor har gruppen DK Makers mod Corona samlet en masse frivillige, som lige nu 3D-printer visirer døgnet rundt.

Det sker blandt andet på Ringkøbing Skole, hvor de med 16 printere kan printe mellem 150 og 200 visirer i døgnet.

- Jeg synes, det er helt fantastisk, at vi kan finde anvendelighed for de teknologier, vi bruger til daglig og underviser børn i dagligt. Der er en vildt god anvendelighed her, og det er jo altid rart at kunne hjælpe til, siger Mads Krogsgaard, der er konsulent for Makerspace i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Der bliver produceret cirka 3000 i døgnet af de vigtige visirer.
Der bliver produceret cirka 3000 i døgnet af de vigtige visirer.

Det er langt fra kun folk, der arbejder med 3D print til dagligt, som lige nu er i gang med at printe værnemidler. Studerende, efterlønnere og andre med en printer har tilsluttet sig gruppen.

- Vi har jo utroligt mange frivillige, der sidder med deres 3D printere og printer selve plastdelen, og jeg vil tro, vi er 6-700 stykker, der producerer, fortæller Flemming Lauridsen. Han er materiale- og sponsoransvarlig hos DK Maker.

- Lige i øjeblikket er det sådan, at det er lige før, vi ikke kan følge med. Vi kan producere cirka 3000 pr. dag, siger Flemming Lauridsen.

Og 3000 print om dagen kræver en hel del materialer. Faktisk skal der bruges for 25.000 kroners materiale om dagen.

- Det er hundrede procent non-profit, derfor er vi afhængige af sponsorater og donationer, så man er velkommen til at tage kontakt til os via hjemmesiden, siger Flemming Lauridsen.

Det er alt lige fra fysioterapeuter og tandlæger til personale på plejehjem og sygehuse, der efterspørger de 3D-printede visir. Og her er det så gruppens opgave at finde ud af, hvem der skal have.

3D-printerne klarer det meste af den vigtige opgave selv. Men det er nødvendigt, at man er der hver tredje time.

- Vores påskeferie er nok ikke, som vi havde håbet, den skulle blive, så at vi bruger noget tid hver dag i påskeferien, det har vi det egentlig bare godt med. Det er godt at få et afbræk og komme lidt ud, siger Mads Krogsgaard.

- Det her viser jo, at vi kan være med til at forandre og påvirke verden, og et eller andet sted gøre verden til et bedre sted ved at arbejde og bruge teknologierne.

Det koster omkring 8 kroner at producere et visir, og derfor er donationer og sponsorater nødvendige for gruppen.