Anettes datter er fanget i Honduras: - Hun ringer grædende og vil bare gerne hjem

I Snejbjerg sidder en bekymret mor. Anette Østergaards 21-årige datter er sammen med to veninder lige nu strandet i en af verdens farligste byer.

I byen San Pedro Sula i det nordvestlige Honduras bor der cirka én million indbyggere. Lige nu er tre 21-årige Herning-piger fanget i byen, der er kendt for at være plaget af narko- og bandekriminalitet og en tårnhøj mordrate. Corona-udbruddet har lukket landet ned.

Godt 9000 kilometer fra Honduras i Centralamerika sidder derfor en bekymret mor i det centrale Midtjylland.

quoteKamilla har ringet hjem og grædt flere gange, og så er man bare langt væk. De kan ikke forlade deres hostel, fordi byen er så farlig, så bliver man godt nok utryg

Anette Østergaard, Snejbjerg

- Jeg har det så dårligt med det. Kamilla har ringet hjem og grædt flere gange, og så er man bare langt væk. De kan ikke forlade deres hostel, fordi byen er så farlig, så man bliver godt nok utryg, fortæller Anette Østergaard fra hjemmet i Snejbjerg.

Fra eventyr til mareridt

Fra venstre Sofie, Cathrine og Kamilla. De tre veninder er lige nu fanget på Honduras og kan ikke komme hjem på grund af Corona-udbruddet verden over.
Fra venstre Sofie, Cathrine og Kamilla. De tre veninder er lige nu fanget på Honduras og kan ikke komme hjem på grund af Corona-udbruddet verden over.
Foto: Privatfoto

I begyndelsen af januar drog Anette Østergaards datter, Kamilla, sammen med sine gymnasieveninder Cathrine og Sofie ud på deres livs eventyr. Da det tre piger dengang landede i deres første destination, Cuba, var Corona stadig noget, man drak, og ikke en verdensomspændende og dødelig pandemi. Ingen havde forudset den situation, de står i nu.

- De rejste jo ikke afsted på charter for 14 dage siden, men på et tidspunkt, hvor det umiddelbart kun var Kina, man skulle holde sig fra. Så de rejste jo ud i god tro, lyder det fra Anette Østergaard.

quoteDe rejste jo ikke afsted på charter for 14 dage siden, men på et tidspunkt, hvor det umiddelbart kun var Kina, man skulle holde sig fra. Så de rejste jo ud i god tro

Anette Østergaard, Snejbjerg

I begyndelsen af januar var Corona-udbruddet kun et problem i Kina, og hverken pigerne eller deres familier kunne forudse, at de nogle få måneder senere ville være fanget på den anden side af jordkloden, fordi Corona-udbruddet langsomt men sikkert lukker verden ned.

- Jeg synes, som mange andre, at det hele var lidt hysterisk herhjemme i begyndelsen, og de hørte jo heller ingenting til Corona-faren derovre. Men da Udenrigsministeriet sagde, at de ville have alle danskere i udlandet hjem, så sagde jeg: Kom hjem NU!

Anette Østergaard er dagligt i kontakt med sin datter og hendes veninder - det foregår enten via Messenger eller FaceTime.
Anette Østergaard er dagligt i kontakt med sin datter og hendes veninder - det foregår enten via Messenger eller FaceTime.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Løber panden mod en mur

Og derfor bookede de tre veninder øjeblikkeligt flybilletter til Frankfurt i håb om at kunne komme hjem til Danmark. De skulle være rejst hjem i går, mandag, men søndag aften meldte de honduranske myndigheder ud, at de lukkede grænserne og dermed for al ud- og indrejse i landet. I lufthavnen blev alle nægtet adgang, og derfor er både de tre Herning-veninder og en lang række andre turister nu strandet langt væk hjemmefra.

quoteJeg har det sådan lige nu, at bare de kan komme til Europa, så kan de sgu gå hjem derfra

Anette Østergaard, Snejbjerg

- De sidder som de eneste danskere på deres hostel, og der er ingen tvivl om, at alvoren virkelig er gået op for dem. De vil bare så gerne hjem.

De tre veninder har været i kontakt med konsulatet i Honduras, med ambassaden i Mexico og det danske Udenrigsministerium – men endnu uden at få hjælp. Herhjemme forsøger Anette Østergaard og de andre berørte Herning-familier også at finde hjælp.

- Vi har brug for at vide, hvad der kommer til at ske. Men vi har rendt panden mod en mur. Vi kan ikke få svar på noget, og det er meget, meget frustrerende. Vi forstår godt, at Udenrigsministeriets Borgerservice har rigtig travlt lige nu, men det er altså deres job at gøre noget, lyder det frustreret fra Anette Østergaard.

I et opslag på Facebook for 13 timer siden forsøger familie og venner nu at skaffe hjælp til deres kære i Honduras – og her er det lykkedes at komme i kontakt med andre danskere i landet. Nu håber Anette Østergaard blot, at hun snart kan få sin datter hjem.

- Jeg har det sådan lige nu, at bare de kan komme til Europa, så kan de sgu gå hjem derfra. Jeg vil bare så gerne have dem hjem til et sted, hvor der er et sundhedsvæsen, der kan håndtere det her.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.