Kvægkongres samler 2000 bønder til debat: - Jeg risikerer at skulle droppe økologien

En ny CO2 afgift kan gå ud over dyrevelfærden og økonomien, lyder bekymringerne.

0:45
CO2-afgiften må siges at være landbrugets varmeste politiske kartoffel, og den var også et tema til Kvægkongres i Herning.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Omkring 2000 kvægbønder er i de her dage samlet i Herning Kongrescenter. Anledningen er det, Landbrug og Fødevarer kalder Kvægkongres, og der gik ikke mange minutter før dagens nok helt store samtaleemne blev nævnt fra scenen: Den grønne skattereform og en ny mulig CO2-afgift på landbruget.

Blandt tilhørerne er mælkeproducent Torben Sønderby, der er bekymret for sit økologiske landbrug. Der er nemlig ikke mange linjer om netop økologi, bæredygtighed og dyrevelfærd i det godt 240 sider lange skriv fra det såkaldte Svarer-udvalg.

- Det er en dag som i dag, at man kan tage fat i nogen og komme med nogle nye ideer til dem, der sidder tæt på, og som er med i de her forhandlinger. Så det er en dag, hvor arbejdstøjet er på, fortæller Torben Sønderby fra Grønbjerg mellem Holstebro og Ringkøbing. 

En af hjørnestenene i et økologiske landbrug er, at dyrene kommer på græs og går frit under den åbne himmel - og det er netop det, som de økologiske landmænd frygter er i fare. Eksempelvis kan konventionelle landmænd bygge CO2-reducerende staldanlæg, og så kan de give køerne et fodertilsætningsstof, som får køerne til at bøvse og prutte mindre.

Det kan den økologiske landmand ikke, og derfor kan det blive sværere at skære i CO2'en.

- Hvis teknologien kræver, at dyrene skal ind i stalden, og jeg ikke kan reducere, som det konventionelle kan, så kan det jo have den konsekvens, at jeg er nødt til at droppe økologien.

Ekspert: Vores fokus er på at nedbringe udledningen af drivhusgasser

På side 56 i rapporten finder man to mindre afsnit om økologi og dyrevelfærd. Her står der blandt andet: Det bemærkes også, at afgiften giver et incitament til at investere i stalde, som kan have lavere dyrevelfærd.

- Det er heller ikke hensigtsmæssigt, hvis man ser det fra et dyrevelfærdsperspektiv, så det skal man selvfølgelig også tænke ind. Den effekt har vi ikke målt eller beskrevet meget tæt, men vi gør opmærksom på, at det er et hensyn man skal tage ind, når man arbejder videre med det her rent politisk, forklarer Michael Svarer, der er formand for den ekspertgruppe, der i flere år har arbejdet med reformen. 

Han slår fast, at deres opgave - og ikke mindst fokus har været, hvordan vi får nedbragt drivhusgasser, så Danmark kan nå sine klimamålsætninger, der blandt andet er er 70 procents reduktions i 2030 i forhold til 1990. Gør man det, så har det nogle afledte konsekvenser for både dyrevelfærd og den økologiske produktion. 

- Man regulerer jo for at få mindre udledning, og de økologiske landmand har jo mindre udledning, så det er jo en konkurrence fordel for dem. Omvendt har de ikke mulighed for at bruge tekniske virkemidler, som vi også med vores modeller gerne vil give tilskud til, så der har de en ulempe. Hvordan det lander netto, det har vi ikke noget bud på i rapporten. 

Landmanden fra Grønbjerg forsøger da også at holde fast i optimismen, og umiddelbart har han da heller ikke intentioner om at droppe økologien: 

- Nej, det ville jeg være ked af. Og jeg forholder mig også til, at jeg har en regeringen, der gerne vil have dobbelt op på økologien, så lad os nu se, om det ikke går.