Forældre til femårige Felix: Kristian har rykket ham

Det har rykket Felix Gade meget at være med i et forsøg på et plejehjem i Holstebro, siger hans forældre.

Femårige Felix Gade er én af de 12 børn, der har medvirket i et forsøg på plejehjemmet, Parkvænget, i Holstebro. Her udviklede han tætte bånd til den 97-årige Kristian Halkjær Lauritsen.

- Der har været et anderledes nærvær med Kristian, siger Felix' mor, Betina Mortensen.

Fakta om forsøget:

Felix og Kristian mødte første gang hinanden om frokostbordet på plejehjemmet. På det tidspunkt var Kristian mildest talt ikke ikke begejstret for, at børnene var flyttet ind. Men noget ved Felix' væsen gjorde indtryk og forvandlede Kristians humør. Resten af forsøgsperioden blev de to et solidt makkerpar. Blandt andet var Felix med til at vække Kristian fra sin middagslur.

Her kan du se et klip fra "Børnechok på Plejehjemmet", hvor Kristian og Felix møder hinanden for første gang. De udvikler hurtigt et bånd.

Og netop mødet med den frembrusende Kristian var ifølge forældrene godt for Felix, der egentlig er en stille og indadvendt dreng.

- Man sidder to og to på et helt andet plan, og der er tid og én, der kan rumme én, gider lytte til én og bare er til stede i nuet. Det er noget, der virkelig har gjort en stor forskel.

Både under og efter forsøget snakkede Felix derhjemme om sit ophold på plejehjemmet og sine oplevelser med den 97-årige ven, Kristian.
Både under og efter forsøget snakkede Felix derhjemme om sit ophold på plejehjemmet og sine oplevelser med den 97-årige ven, Kristian.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Så I fortryder ikke, at I har sendt ham afsted?

- Nej. Overhovedet ikke. Det har været det hele værd, uddyber moderen, inden far Anders Gade supplerer:

- Det har skubbet ham i den rigtige retning.

Kristians ubetingede opmærksomhed rykker Felix' udvikling

At Felix' forældre føler, at han har rykket sig under det to uger lange forsøgsprojekt, kommer ikke bag på Hanne Værum Sørensen. Hun er lektor og forsker på VIA University College i Aarhus og har en årrække blandt andet kigget på, hvad positive relationer gør for et barn.

- Det er godt for børn ikke at skulle konkurrere mod alle mulige andre ting. Det er tydeligt, at Felix får ubetinget opmærksomhed fra Kristian. Kristian er til stede og skal ikke alt muligt andet, fortæller Hanne Værum Sørensen.

Felix på sit værelse med geviret fra Kristian og et billede af de to sammen.
Felix på sit værelse med geviret fra Kristian og et billede af de to sammen.
Foto: Privatfoto / Betina Mortensen

Hun har fået lov at se programmerne før resten af Danmark, og forskeren synes, at forsøgsprojektets styrke er, at det ikke kun er de gamle, der får noget ud af samværet med børnene. Børnene nyder nemlig godt af, at de gamle har tid til at give børnene deres fulde opmærksomhed.

- Det er positivt for børns udvikling. Både deres udvikling af selvforståelse, selvtillid og deres kognitive udvikling. De lærer, at jeg er et menneske, som andre godt kan være interesseret i og vil tale med. På plejehjemmet er der ingen, der forfalder til at kigge på sin telefon, afslutter hun.

Felix har også besøgt Kristian efter forsøget. På sit værelse har han i øvrigt en gave fra ham hængende. Et gevir fra et dyr, Kristian har skudt på en jagt.

Tema

Børnechok på Plejehjemmet


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.