Borgen Bag Facaden

Folketingsmedlem har 300 kilometer til arbejde: Prisen ved politik er høj

At være folketingsmedlem og bo i Midtjylland er ikke uden omkostninger. Liberal Alliances Carsten Bach sætter ord på, hvad det vil sige at leve et politisk dobbeltliv.

Liberal Alliances Carsten Bach synes, det er svært at bo i det midtjyske og arbejde på Christiansborg.
Liberal Alliances Carsten Bach synes, det er svært at bo i det midtjyske og arbejde på Christiansborg.
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

300 kilometer.

Så langt er der fra Carsten Bachs hjem i Galten til hans arbejdsplads på Christiansborg.

Det er en afstand, som kommer med en pris. At være folketingsmedlem med bopæl i Midtjylland er nemlig ikke uden omkostninger.

- Det her er jo et opdelt liv. Man bliver revet lidt over på midten, siger Carsten Bach.

- At have et arbejdsliv væk fra de trygge og hjemlige, familiære rammer og rødderne i det midt- og vestjyske. Det, synes jeg, er svært, forklarer han.

Carsten Bach fortæller om både sit politiske liv og prisen ved en hverdag på Christiansborg i "Borgen Bag Facaden", som du kan se ved at klikke herunder.

Flytter ikke til København

Carsten Bach ved, hvad han taler om.

Den 48-årige geolog, som er født i Holstebro, kom i Folketinget første gang i 2015. Dengang valgt i Østjyllands Storkreds.

Ved folketingsvalget i 2019 var Carsten Bach opstillet på Fyn, hvor det ikke lykkedes ham at forny sin adgangsbillet til Christiansborg.

Det gjorde han til gengæld forrige år. Ved valget i 2022, hvor Liberal Alliance igen var kommet i vælten, var Carsten Bach blevet kandidat i Vestjyllands Storkreds. 

Og her blev han valgt.

- Det er en hæmsko for ens privatliv, når man er folketingsmedlem fra Jylland.

- Men man hanker jo op i sig selv og tager det sure med det søde, siger han.

0:42
Liberal Alliances folketingsmedlem i Vestjylland fortæller, at det ikke er uden omkostninger at bo i Midtjylland og arbejde i København.

Carsten Bach opholder sig i København mindst tre dage om ugen, hvor han er væk fra sin hustru og det ene af parrets to børn, som stadig bor hjemme.

Han lever en form for dobbeltliv, hvor han skifter mellem at bo derhjemme og i en af de lejligheder i København, som Folketinget stiller til rådighed for medlemmer med fast bopæl udenfor Sjælland.

Overvejer du nogle gange, om det bliver for surt - om det er en pris, som er værd at betale?

- Ja, helt klart. Det ligger i mine overvejelser, siger Carsten Bach.

Kunne du finde på at flytte til København for at været tættere på dit politiske liv?

- Nej. Det kunne jeg bestemt ikke forestille mig. Så bliver det hellere at stoppe den politiske karriere, understreger han.

LA skal i regering

Carsten Bach, der er sit partis forsvars- og fødevareordfører, medvirker i "Borgen Bag Facaden" på TV MIDTVEST.

Det er en række udsendelser, hvor folketingsmedlemmer fra landsdelen giver seerne en unik adgang til Christiansborg. Men også fortæller ting om sig selv. Og herunder altså også mere personlige - for eksempel om, hvilken pris det kommer med at være politiker.

Når det er sagt, så overvejer Carsten Bach  på ingen måde at slå op i banen og vende ryggen til Folketinget.

Han taler om medvind og om en rejse, Liberal Alliance er på. Partiet er midt i en succes, som folketingsmanden, valgt i Vestjylland, gerne vil blive ved med at være en del af.

- Det er jo i øjeblikket sådan, at Liberal Alliance står pænt i meningsmålingerne. Jeg betragter den situation, vi er i, som begyndelsen til noget positivt og måske endda noget stort. Og det vil jeg selvfølgelig gerne være med til, siger Carsten Bach.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg synes, Liberal Alliance skal være et parti, som kan gå i regering igen.

- Det mener jeg, vi er klar til. Jeg mener, vi skal være klar til også at tage det ansvar. Så jeg stiler helt klart efter, at Liberal Alliance kan komme i regering, når der engang er et borgerligt flertal igen, siger han.

Du kan blive klogere på, hvordan hverdagen på Christiansborg - langt væk fra hjemmet i det midtjyske - tager sig ud for Carsten Bach i "Borgen Bag Facaden" herunder: