Bølgen

Ministeren misser en vigtig pointe: - Vi kan ikke alle sammen arbejde på samme måde

Hverdagens virkelige helte bliver i hamsterhjulet, skriver Kaare Dybvad Bek i en ny bog. Heino Heesgaard mener, at ministeren misser en vigtig pointe.

0:44
Heino Heesgaard mener Kaare Dybvad Bek misser en vigtig pointe.

De har snakket meget om hamsterhjulet, de to. Heino Heesgaard og Lasse Hagen, der driver virksomheden Thypisk i Thy.

- Hamsterhjulet er lidt en massepsykose, man ender i. Og man opdager det først efter noget tid. Man har taget nogle valg, som virkede meget naturlige, fordi det var det, de andre gjorde, siger Heino Heesgaard.

Og skulle man ikke være helt klar over, hvad det handler om, det hamsterhjul, så maler Lasse Hagen lige billedet op:

- Det er noget med, at man skal stå op om morgenen. Så skal man ud at sidde i kø sammen med nogle andre mennesker for at komme på arbejde et sted. Så skal man sidde der i otte timer. Og man skal lave gymnastik klokken ti og spise kage klokken to. Og så kører man hjem klokken halv fire. Og så skal man ud at sidde i kø med de andre igen.

0:13
Hamsterhjulet snakker de meget om i Thypisk-forretningen. Mest hvordan de prøver at undgå det.

De har selv prøvet den trummerum. Men de trivedes ikke i den. De blev utålmodige.

- Det er jo hamsterhjulet, der har drevet os herud, siger Heino Heesgaard, der sidder på en pallesofa i en gammel halvslidt hotelbygning i Nørre Vorupør:

- Vi har jo gang i et stort eksperiment, hvor livsstilen kommer først og jobbet bagefter. Og jeg føler lidt hamsterhjulet er skabt af det modsatte: job først, og så må du tilpasse livsstilen og børnene efter det job.

Hamsterhjul malet i en funky farve

’Eksperimentet’ er det, de sidder midt i. Og det som man i streamingserien Bølgen kan få lov at følge på helt klos hold.

Det startede for to år siden på en gammel feriekoloni i Sønder Vorupør, Vesterhavsgården, og lige nu er de så landet her på det gamle hotel Klitheden i Vorupør. Her driver de blandt andet et bed and breakfast og afholder forskellige events. Den slags man helt ærlig ikke kommer sovende til.

- Vi skal også stå op og flippe sengetøj. Og der kommer også nogen og tjekker ind klokken 15. Så vi har jo på mange måder bare lavet vores eget hamsterhjul, siger Lasse Hagen, griner, og fortsætter:

- Hamsterhjulet for os er bare malet i en funky farve, og har en lidt anden form end det, de andre løber i.

Og i hvert fald, hvis ellers sæsonen går godt, et funky hamsterhjul, der betyder, at Heino Heesgaard måske kan slippe for sin største frygt. At skulle sidde ved at skrivebord og arbejde hele vinteren.

0:20
Hvis sommerens planer går i vasken, ender Heino Heesgaard på kontoret.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Hverdagens virkelige helte

Hamsterhjulet har været omdrejningspunktet i en stor debat. Ikke bare mellem makkerparret, men i hele landet den seneste måneds tid.

I slutningen af oktober udgav udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek bogen Arbejdets land, hvor han blandt andet skriver, at hverdagens virkelige helte bliver i hamsterhjulet og arbejder, fordi de skal. 

- Det er jo der, den her debat bliver så endimensionel, som den næsten kan blive, siger Heino Heesgaard, da han mandag aften er i studiet på TV MIDTVEST.

- Det er jo helt vildt, at sige, at hverdagens helte er dem, der arbejder i hamsterhjulet, fordi 'de skal'. Ikke fordi de har lyst eller selv har valgt det, siger han. 

Generelt mener Heino Heesgaard, man skal passe på med at tage imod livsråd fra politikere. Det gør han i hvert fald ikke selv. 

- Jeg mener, at Kaare Dybvad misser en vigtig pointe. For vi kan ikke alle sammen det samme, være det samme eller arbejde på samme måde, siger han. 

0:28
Med 35 sæt sengetøj, der skal skiftes, er der også en slags hamsterhjul hos Thypisk.

Heino Heesgaard påstår ikke, at han har løsningen. 

- Det er jo derfor, vi kalder det et eksperiment, siger han. 

Han kan bare se, at den hverdag, som mange bliver 'flasket op til' ender med at gøre dem syge med stress. 

Frivilligt arbejde tæller også

Han bakkes op af borgmesteren i Thisted Kommune, der heller ikke deler Kaare Dybvad Bek syn på arbejde. 

- Modsat Kaare Dybvad, så er jeg jo liberal. Og hvis man er liberal, så synes man, at et individ til enhver tid selv bestemmer, hvad man vil bruge sit liv på. Hvor meget man vil arbejde. Hvor meget man vil lave i sin fritid. Hvor meget frivilligt arbejde, man vil lave, siger Niels Jørgen Pedersen, Borgmester i Thisted Kommune. 

Derfor ser han også kun positivt på, at folk som Heino Heesgaard har lyst til at leve deres liv i Thy. Også selvom de ser anderledes på arbejdslivet. 

- Folk der arbejder 30 eller 35 timer i ugen, de bidrager jo også. Så er der mere tid til at lave frivillig arbejde og andre ting, siger borgmesteren og fortsætter:  

- Meget handler også om følelse af, hvor meget du arbejder. Hvis du bor i en storby tager på arbejde klokken det og kommer hjem klokken det, så føler du, at du arbejder rigtig meget. Men bor du ude, hvor naturen er, så kan du risikere, at du i sidste ende kommer til at arbejde mere, end du lige er bevidst om, fordi det flyder sammen. Og det, tror jeg, er utrolig sundt.