Minister: Nej til atom-eksport

Borgmestrene fra Struer og Skive fik ikke det svar fra sundhedsministeren, som de havde håbet på.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) sagde klart nej til at sende dansk atomaffald til udlandet, da hun mandag havde besøg af borgmestrene fra Struer og Skive.

Niels Viggo Lynghøj (A) fra Struer og Flemming Eskildsen (V) fra Skive besøgte ministeren sammen med borgmestrene fra Kerteminde, Lolland og Bornholm.

De fem kommuner er alle i spil til at modtage 5000 kubikmeter atomaffald fra Forskningscenter Risø, og borgmestrene har slået kræfterne sammen for at undgå at skulle huse affaldet.

Borgmestrene foreslog ministeren, at man i stedet kan eksportere affaldet til eksempelvis Sverige eller Tyskland, som i forvejen har store lagre med atomaffald - men det afviste ministeren.

- Når et enigt Folketing har besluttet, at vi skal løse problemerne i Danmark og ikke skubbe dem videre til kommende generationer, er det vigtigt, at vi finder en model, der lever op til internationale standarder, sagde Astrid Krag efter mødet.

Hun understregede kraftigt, at der ikke vil være nogen fare for mennesker eller miljøet ved at deponere atomaffaldet her i landet.

Lad det blive på Risø - eller send det til udlandet

Det var dog langt fra nok til at tilfredsstille Struers borgmester Niels Viggo Lynghøj.

-Det atomaffald skal enten blive liggende ved Risø, hvor det kan har ligget ved Risø i ganske mange år - så kan det indkapsles. Ellers kan man kan ekportere det til et af de lande, der er vant til at håndtere amtomaffald, sagde han. 

 Interview med sundhedsminster Astrid Krag:

Interview med Niels Viggo Lynghøj:

 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Miljø.