Vrede over ny naturplan: Kan gå ud over fuglene

Flere grønne organisationer kritiserer regeringens nye planer. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen mener, at kritikken er forfejlet.

Marianne Linnemann er vred over regeringens planer.
Marianne Linnemann er vred over regeringens planer.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Regeringen møder kritik fra flere grønne organisationer for sine planer om at ophæve naturbeskyttelsen af flere områder.

Planerne lægger op til samlet set at tage omkring 30.000 hektar land ud af det såkaldte Natura 2000 og tilføje 5000 nye, men det risikerer her i landsdelen at koste for eksempel fuglene deres yngle- og hvilepladser omkring Nissum, Stadil og Ringkøbing Fjorde, siger Dansk Ornitologisk Forening.

- Vi synes, det er et stort problem for naturen og for fuglene, siger Marianne Linnemann, der er bestyrelsesmedlem i DOF Vestjylland.

Hun bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening.

- I Danmark ligger vi i forvejen fuldstændigt i bund, når det kommer til andelen af udpeget beskyttet naturareal. Vi ligger helt i bund i EU. Det er ikke godt nok, siger præsident for foreningen Maria Reumert Gjerding.

Natura 2000

Medlemslandene i EU har selv udpeget områder til Natura 2000. Indenfor disse områder gælder særlige retningslinjer for at behandle planer og projekter. Her kan det for eksempel være svært at udvide bedrifter eller opsætte vindmøller.

Den nye miljøminister Jakob Ellemann-Jensen mener, at kritikken er forfejlet.

- Jeg synes, de er lidt galt på den. For det der er øvelsen her er, at det handler om at sige, at vi gerne vil fjerne noget af det, som vi har givet Natura 2000-beskyttelse, men som ikke er natur. Altså gylletanke, parkeringspladser og andre ting. Dem vil vi gerne hive ud, fordi det er en vildledende markedsføring, fortæller han.

Arbejdet blev sat i gang, mens Esben Lunde Larsen var minister, men Jakob Ellemann-Jensen understreger, at der endnu ikke er truffet en beslutning.

- Det der er spillet ud med og sendt i høring, så meget areal, tror jeg ikke, bliver fjernet fra Natura 2000-listen. Men det jeg er sikker på, at det vi putter ind som erstatning bliver større, end de 5000 hektar der er i spil nu.

Hele planen skal godkendes i EU, og flere grønne organisationer siger allerede nu, at de vil protestere over for EU, hvis regeringen holder fast i planen, som den ser ud i dag. 

2:38