Viborg skal tjene penge på at sortere affald

Affalds-systemet i Viborg Kommune skal revolutioneres, og i denne uge er arbejdet med at sende 75000 nye containere ud til borgerne begyndt.

Borgerne i Viborg skal til at sortere deres skrald. Fra at smide alt i én bunke skal de nu sortere affaldet i fire forskellige rum i to containere.

- Vi skal alle sammen være bedre til det, for at kunne genbruge nogle større mængder, siger Steen Møller, Driftsansvarlig, Revas, Viborg. 

I Silkeborg har de sorteret skrald på den nye måde i over et halvt år. Karsten søndergaard, som er driftschef ved Silkeborg Forsyning, fortæller her, hvordan borgerne ikke skal sortere skraldet.

Den nye sorteringsmetode giver lidt ekstra arbejde til borgerne. Til gengæld er det øgede fokus på genbrug penge værd - for hvert kilo affald man kan genanvende, sparer Viborg Kommune omkring én krone. I denne uge bliver 75.000 containere delt ud til borgerne.

quoteVi skal alle sammen være bedre til det, for at kunne genbruge nogle større mængder.

Steen Møller, Driftsansvarlig, Revas, Viborg 

- Det er et ret stort skridt, for vi har ved husstandene kun indsamlet, det vi kalder blandet restaffald - altså standard husholdningsaffald, siger Steen Møller. 

Når skraldebilerne har været ude og tømme den gamle beholder for sidste gang, så bliver der sat et skilt på, hvor der står, at beholderen nu ikke længere må bruges. Og så skal der lige lidt tilvænning til.

Det er det her skilt, der bliver sat på de gamle skraldespande, indtil den nye ankommer til borgeren.
Det er det her skilt, der bliver sat på de gamle skraldespande, indtil den nye ankommer til borgeren.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Så skal vi jo alle sammen til at lære at sortere, og det bliver informationen til borgerne - at få dem til at gøre det på den måde, vi gerne vil have dem til at gøre det, siger Steen Møller.

Hvis alt går vel, så vil der være nye containere i alle kroge af kommunen i løbet af tre måneder.