Vesterhavet gnaver i klitterne

Det dårlige vejr er hårdt ved klitterne på vestkysten. Kystdirektoratet lover, at det ikke har nogen længerevarende konsekvenser.

Foto: Dennis Aagaard Christiansen
Foto: Dennis Aagaard Christiansen
Foto: Dennis Aagaard Christiansen, Thyborøn

Det dårlige vejr får Vesterhavet til at gnave i klitterne. Vandet bliver presset længere op på vestkysten, så det når helt op til klitterne og tager sand fra dem med ud i havet.

Specielt den seneste tids dårlige vejr har været ekstra hårdt ved klitterne. Dog understreger Kystdirektoratet, at man ikke skal være nervøs for, at de forsvinder helt, selvom de bliver lidt mindre. 

- Enhver storm af den her karakter vil kunne ses, fordi vandet kommer op og gnaver i klitterne. De eroderer simpelthen, og det vil folk selvfølgelig bemærke, siger Jette Stengaard, kommunikationsmedarbejder i Kystdirektoratet.

Hun siger, at de nuværende skader ikke er ekstraordinære.

- Overordnet set er det her ikke nogen alvorlige skader. Det er vi vant til, understreger hun.

Retter op på skaderne

Jette Stengaard påpeger, at det voldsomme vejr ikke har nogen længerevarende konsekvenser for klitterne. Kystdirektoratet sandfodrer hele tiden, så de naturskønne sandbanker med tiden ikke forsvinder. 

- Så længe vi sandfodrer i den rette mænge, vil det ikke få nogen konsekvenser. Vi sørger altid for at holde 40 meters klitbredde.

Lige nu er stranden meget fugtig. Kystdirektoratet har ikke kunne køre på strandende den seneste tid, som de plejer. De har derfor ikke kunne sandfodre, selvom de har været ude at tjekke klitterne.

- Så snart vejret tillader det, kører vi ud og sandfodrer igen, som vi plejer, lover Jette Stengaard.  

1:00
Se Dennis Aagaard Christiansens friske drone-klip af vestkysten ved Thyborøn efter den seneste tids dårlige vejr.