Fremrykket landsmøde kan koste for Kristian Jensen: - Venstre står øverst, men nu må vi se, hvad der sker

Jens Nicolai Vejlgaard, formand for Venstres regionsbestyrelse i Region Midtjylland, fortæller, at situationen i Venstre er tumultarisk.

Jens Nicolai Vejlgaard under interview efter mandagens møde.
Jens Nicolai Vejlgaard under interview efter mandagens møde.
Foto: Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST

Venstre afholdt mandag aften møde i regionsbestyrelsen i Region Midtjylland. På Pårup Kro var bestyrelsen samlet, og da mødet sluttede, var det formand for regionsbestyrelsen Jens Nicolai Vejlgaard, der stillede op til interview.

- Vi har haft en god og fordomsfri drøftelse blandt Venstres hovedbestyrelsesmedlemmer i Region Midtjylland. Vi har haft en drøftelse om Venstres nuværende situation – en drøftelse, som netop kendetegner Venstre ved, at vi kan sidde og snakke om det og få en god drøftelse af, hvad vi føler, der rør sig ude i baglandet, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Den konklusion, som regionsbestyrelsen nåede frem til på mødet, ville Jens Nicolai Vejlgaard ikke indlemme de fremmødte journalister i, men den bliver meddelt til Venstres formandskab.

Her er Lars Løkke Rasmussen formand, mens Kristian Jensen er næstformand.

1:54
Se video: Ordknap Jens Nicolai Vejlgaard udtaler sig

Landsmøde fremrykket

Lars Løkke Rasmussen skrev søndag på Facebook, at han ønskede en fremrykning af partiets landsmøde, så formandskabet kan afklares.

Og det kommer til at ske, fortæller Jens Nicolai Vejlgaard.

- Jeg er personligt rigtig glad ved, at landsmødet er fremrykket. Det er, som det ser ud lige nu, en meget tumultarisk situation, vi er i, og der er brug for, at vi får ryddet op. Der skal fejes, som vi siger ude på landet. Og det er nødvendigt, at det bliver gjort nu. Derfor kan jeg kun hilse den beslutning velkommen, siger formanden.

At landsmødet bliver fremrykket, kan ende med at blive dyrt for Kristian Jensen.

Men selvom det muligvis kan gå ud over en lokal politiker, der hører til i den absolutte partitop, så ændrer det ikke ved Jens Nicolai Vejlgaards holdning.

- Kristian (Jensen, red.) har gjort en fantastisk indsats for sin region og valgkreds. Så det er selvfølgelig trist at se, at han også er en del af det her. Men det er, som det er, siger han.

- Venstre står øverst, men nu må vi se, hvad der sker.

Bedre stunder som Venstre-mand

Venstre har i den seneste tid været meget i medierne for den kamp, der foregår mellem formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

Derfor har det i den tid været alt andet end roligt at være medlem af partiet.

- Det er noget tumultarisk. Der har før været bedre stunder. Men vi er sikre på, at vi kommer godt ombord på skibet igen og kommer ud i god sø, så vi kan få skibet i drift fremad. Det er der brug for nu, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Overblik over den ugelange formandskrise

  • 7. maj
    Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg til afholdelse den 5. juni.
  • 15. maj
    Samtalebogen ”Befrielsens Øjeblik” bliver udgivet. Her lukker daværende statsminister Lars Løkke op for sine tanker forud for folketingsvalget. Han siger blandt andet, at et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre er et ”rigtigt forslag”. Den socialdemokratiske statsministerkandidat, Mette Frederiksen, afviser idéen.
  • 4. juni
    Løkke fortæller, at hans førsteprioritet er at danne regering hen over midten med Socialdemokratiet. Igen afviser Mette Frederiksen frieriet.
  • 5. juni
    Rød blok vinder valget. Blå blok taber regeringsmagten, selvom Venstre får et flot valg og går ni mandater frem.
  • 5. august
    Venstres folketingsgruppe vælger partiets ledelse. Jakob Ellemann-Jensen, Kristian Jensen og Sophie Løhde udnævnes til henholdsvis politisk ordfører, gruppeformand og gruppenæstformand.
  • 8. august
    Dagen før Venstres sommergruppemøde bringer Berlingske en artikel, hvor Kristian Jensen i et interview undsiger Lars Løkke og hans tanker om en mulig SV-regering. Derefter bryder uroen ud i offentligheden.
  • 9. august
    Venstre holder sommergruppemøde. Flere medier erfarer undervejs, at partiets nestor, tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, har opfordret Kristian Jensen til at gå af som næstformand og gruppeformand. Claus Hjort Frederiksen kalder Jensen for illoyal. Men både Løkke og Kristian Jensen slår på et efterfølgende pressemøde fast, at det delte formandskab i Venstre står fast. Begge vil stille op til genvalg på deres respektive poster på partiets landsmøde til november, lyder det.
  • 11. august
    Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab er fortid.
  • 12. august
    Til TV MIDTVEST siger Kristian Jensen, at formandskabet er uændret.
  • 15. august
    Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at der ikke længere er behov for ændringer i Venstres ledelse. Det er han kommet frem til efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet. I en intern mail til partimedlemmerne skriver Løkke, at "den seneste uge ikke har været god for os". Og han tilføjer: "Der har været alt for meget fnidder og medietumult i forbindelse med folketingsgruppens konstituering og det efterfølgende sommergruppemøde. Det skal vi nu have lagt bag os!".
  • 17. august
    Venstre-baglandet mener, at både Kristian Jensen og Claus Hjort Frederiksen har handlet illoyalt og burde have holdt deres udtalelser internt. 
  • 17. august
    Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, nævnes som en mulig ny formand for partiet.
  • 18. august
    Løkke siger i interview til avisen Danmark, at han selv kunne have gjort mere for at undgå krisen i Venstre. "Jeg tog for let på det hen over sommeren", siger Løkke.
  • 19. august
    Fire medlemmer af Venstre står frem med navn i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand. Kommuneforeningsformand i Venstre i Holstebro, Mette Marie Thomsen, udtaler til TV MIDTVEST, at hun savner luftforandring.
  • 21. august
    Venstre-baglandet holder landet over krisemøder og diskuterer formandskabet i partiet.
  • 25. august
    Lars Løkke Rasmussen annoncerer, at han vil fortsætte som formand for Venstre, og at han ønsker at fremrykke partiets landsmøde, så det afholdes inden Folketingets åbning i oktober.
  • 26. august
    Regionsbestyrelsen i Region Midtjylland afholder et lukket møde.