Vegansk mad hitter: Folk vil prøve noget nyt

Maj Schiøtte er indehaver af Café Reborn i Viborg. Hendes mål er at gøre caféen helt vegetarisk og vegansk. Foto: Maj Schiøtte

Vegansk mad hitter: Folk vil prøve noget nyt

Flere og flere danskere dropper kødet, og derfor har Café Reborn i Viborg siden i sommer halveret købet af kød.

Det ligner og smager som en helt almindelig burger med oksekød. Men bøffen i Café Reborns burger er lavet af soja og andre køderstatningsprodukter.

Hos caféen i Viborg bliver kødet i højere grad skiftet ud med grøntsager. Siden i sommer har den vegetariske og veganske café halveret købet af kød.

Folk er åbne for at prøve noget nyt og noget, man ikke selv står og laver. Mit mål er at blive hel vegetarisk. Tiden er til det, og så må vi håbe, at Viborg er klar til det.

Maj Schiøtte, indehaver af Café Reborn, Viborg

- Folk er åbne for at prøve noget nyt og noget, man ikke selv står og laver. Mit mål er at blive hel vegetarisk. Tiden er til det, og så må vi håbe, at Viborg er klar til det, siger Maj Schiøtte, der er indehaver af Café Reborn.

Cafén har eksisteret i fem år. Til at begynde med var der både kød- og vegetariske retter på menukortet. Men nu står menuen primært på hjemmelavet falafel, kartoffelfirkadeller, hummus, ærtemos, salater samt burgere, wraps og sandwich med grønsager eller køderstatningsprodukter.

På menukortet hos Café Reborn kan man blandt andet finde en vegansk wrap samt hjemmelavet falafel og kartoffelfrikadeller. Foto: Liisa Maria Glud

Bæredygtig café

I forbindelse med Snapstinget i sommer lavede caféen en helt vegetarisk bod med en vegetarisk og en vegansk ret. Det gjorde de for at teste, om de skulle satse mere vegetarisk.

- Det var en stor succes, og vi begyndte at sætte mere fokus på det. Rigtig mange synes, det er spændende. Og nu tager rigtig mange af vores fast kunder deres kødfri-dag hos os, siger Maj Schiøtte.

Café-indehaveren er ikke selv hverken vegetar eller veganer, men hun spiser ikke ret meget kød.

Læs også Veganske varer vinder frem

- Konceptet har altid været bygget op omkring så lidt madspild og så bæredygtigt som muligt. Det handler mest om miljø og dyrevelfærd, og jeg vil gerne have hjertet med. Jeg gør det, fordi jeg altid godt har kunnet lide grønsagsbaseret mad, siger Maj Schiøtte.

Der er plads til omkring 20 personer hos Café Reborn, der ligger i Vesterbrogade. Blandt bestsælgerne er de hjemmelavede falafler og grøntsagsfrikadeller samt burgeren, når den er på menuen.

Fakta

Vegetar
  • Lever af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg.
  • Spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.
     
Veganer
  • ”En måde at leve på, som søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål”. Definitionen stammer fra det britiske Vegan Society, som i sin tid skabte betegnelsen ‘veganer’.
  • Lever plantebaseret og søger så vidt muligt, udover kød, at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr mv.
Kilde: Vegetarisk Forening

Den veganske burger er blandt bedstsælgerne. Her er oksekødsbøffen erstattet af blandt andet en sojabøf. Foto: Liisa Maria Glud

Læs også Street Food Marked til Viborg