Tyve udnytter dårlig sikkerhed i kirkerne

Lyssky elementer går ofte på jagt efter kirkesølv. - Og de har desværre alt for let spil. Mange steder sikkerheden katastrofalt ringe, siger en sølvsmed.

Der er ikke længere noget, der er helligt for tyveknægtene: Tyveri af sølvtøj har udviklet sig til et stort problem for landets kirker - blandt andet fordi sikkerheden mange steder er meget dårlig.

For en uge siden var der indbrud i Egvad Kirke ved Tarm, og sidste år var der blandt andet ubudne gæster i Dommerby Kirke ved Skive og Ørum Kirke ved Viborg. I Ørum blev der stjålet uerstatteligt sølvtøj for omkring en halv million kroner, blandt andet alterkalken fra 1626.

- Vi blev meget kede af. Der var tale om ting, som har været i brug igennem mange generationer. Det er et tab af rang, siger sognepræst Ulla Horsholt.

- Man stjæler da ikke sølvtøj

Der findes ingen statistik over tyverier af kirkesølv. I hele Folkekirken bliver der hvert år anmeldt omkring 400 tyverier, men tallet dækker også over tyveri fra redskabsrum og graverhuse. Der er dog ingen tvivl om, at der bliver flere sager om tyveri af kirkesølv - det siger Tonny Østergaard fra Fredberg.dk - et firma som blandt andet laver sølvtøj til bestjålne kirker.

- Vurderet ud fra de sager, jeg arbejder med - og jeg har jo langt fra alle sager - er det et virkeligt stort problem, siger Tonny Østergaard.

Han betegner sikkerheden i mange kirker som katastrofal.

- De har været vant til i århundreder, at man ikke stjæler kirkesølv. Men de sidste år er det ekskaleret temmelig kraftigt, siger Tonny Østergaard.

Biskoppen i Viborg Stift, Karsten Nissen, tager sølvsmedens kritik alvorligt.

- Det er også mit indtryk, at vi kan gøre det bedre, siger biskoppen, der dog samtidig understreger, at provsterne er meget opmærksomme på at vurdere sikkerheden, når de besøger sognene.

Tyveriet fra Ørum Kirke er aldrig blevet opklaret - trods en dusør og løfte om frit lejde. Kirken har nu forbedret sikkerheden med et kraftigt pengeskab, der kun kan åbnes med en kode.