Storåen er blevet til en sø

Ved Vemb er vandstanden i Storåen så høj, at den er blevet til en sø.

1 af 5

Lige nu er en del af Storåen forvandlet til en sø. Tirsdag var vandstanden i Storåen rekordhøj ved Vemb, hvor den var 2,35 meter over havets overflade. Det viser vandmåleren ved Skærum Bro syd for Vemb.

Vest for Holstebro står Storåen højt efter den seneste tids oversvømmelser. Imens vandstanden i Holstebro onsdag morgen er faldet med 80 centimeter, er den stadigvæk høj længere vestpå ved Vemb. 

Det kan lige nu ses i området mellem Storåen og Råsted Lilleå. De to åer er blevet forvandlet til én stor sø, hvor vandmasserne lige nu skyller ind over flere marker.

Under normale forhold er vandstanden 1 meter over havets overflade i Storåen ved Vemb. Onsdag morgen er den kun faldet en smule i forhold til tirsdag aften, fortæller biolog i Holstebro Kommune Flemming Kofoed. 

 

- Vandstanden er stadigvæk kun faldet til 2,15 meter, siger han.

Sø kan blive i lang tid

Flemming Kofoed siger, at vandstanden generelt er på vej ned i Storåen.

- Vandet begynder at trække væk fra markerner. Der er dog så store mængder vand, at det går meget langsomt. Der kommer til at gå lang tid, før søen er væk, siger han. 

00:38 Luk video

Han fortæller desuden, at vejrudsigten varslet regn igen torsdag. Det vil få konsekvenser for søen.

- Om to til tre dage vil der som en konsekvens komme mere vand i den midlertidige sø. Det vil selvfølgelig gøre, at der går længere tid, før den forsvinder, siger han.

Flemming Kofoed understreger dog, at den seneste tids oversvømmelser ikke er overraskende. Derfor kommer det heller ikke bag på ham, at den kunstige sø er opstået. Det skete senest i 2011, hvor vandstanden var 20 cm højere i Storåen end i år.

- Vi er i vinterperioden, hvor vi ved, at der kommer mange lavtryk. Det er ikke usædvanligt, og det plejer at ske med nogle års mellemrum, fortæller han.