Coop skruer bissen på: Ned med antallet af pesticidrester i frugt og grønt

Dagligvarekoncernen Coop indfører skrappere krav til udenlandske leverandørere for at undgå pesticidrester på frugt og grønt.

Coop indfører skrappere krav for udenlandske leverandører, og truer med at afbryde samarbejde med producenter, der ikke kan levere frugt og grønt med færre pesticidrester. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Danmark er generelt langt fremme, når det kommer til at reducere brugen af pesticider. Men Coop koncernen sælger hver dag frugt og grønt fra en række andre lande, herunder også landen udenfor EU. Coop vil pesticidresterne til livs og indfører derfor nu langt skrappere krav til sine leverandører. 

Læs også Efter fund af pesticidrester: Regeringen vil have sprøjteforbud ved vandboringer

- Nu tager vi et stort skridt mod at komme pesticidrester i danskernes fødevarer til livs. Derfor indfører vi en række ekstra krav til anvendelsen af pesticider i vores friske frugt og grønt, uden at det går ud over pris og kvalitet.

- Flere af vores leverandører er enige med os i, at brugen af pesticider kan reduceres yderligere, og vi mener, tiden nu er inde til handling, siger Signe Frese, CSR Direktør hos Coop.

Coop vil fremover afbryde samarbejdet med leverandører, der ikke kan eller vil bruge markant mindre pesicider. Konkret indfører koncernen en ny grænseværdi for pesticidrester i grugt og grønt, der er på halvdelen af, hvad EU og de danske myndigheder i dag accepterer. 

02:01

TV MIDTVEST har tidligere bragt dette indslag: Brancheorganisationen DANVA kritiserer Miljø- og Fødevareudvalgets planer for beskyttelse af fremtidens grundvand.

Luk video

Coop har lavet en liste med 37 konkrete pesticider, der ikke længere må bruges til at fremstille fødevarer for butikkerne. Pesticiderne på listen er allerede forbudte i EU, men ikke i mange lande ugenfor det europæiske samarbejde. 

- Når vi ser på vores danske avlere, gør de det godt, og vi er sikre på, at hvis producenter uden for landets grænser gjorde ligesådan, ville vi allerede være rigtigt langt. Men indtil da, må vi som detailhandel tage sagen i egen hånd, og derfor indgår vi fremover ikke indkøbsaftaler med leverandører, som anvender en eller flere af de 37 pesticider, siger Thomas Roland, CSR-chef hos Coop.

Frugt og grønt fra danske producenter indholder færre pesticidrester end de fødevarer, der kommer fra lande uden for EU. Nu skruer Coop bissen på overfor de udenlandske leverandører.  Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Bekymrede forbrugere driver udviklingen

Coop lægger ikke skjul på, at kundernes bekymring for, hvilke stoffer de putter i munden, er med til at sætte tryk på arbejdet med at reducerer brugen af pesticider. 

- Pesticidrester i vores fødevarer er noget, der bekymrer rigtig mange mennesker. Det er helt naturligt at der er denne bekymring, blandt andet fordi førende forskere påpeger, at der er god grund til at gå længere end loven i dag kræver, når det handler om at reducere mængden af uønskede kemiske stoffer. Det, at vi kan halvere grænseværdierne og stadig have masser af varer på hylderne, kan forhåbentlig betyde, at politikere og myndighederne på længere sigt nedsætter de officielle grænseværdier for pesticidrester, siger Thomas Roland

Coop har foretaget en undersøgelse i februar måned blandt 1.012 repræsentativt udvalget respondenter i alderen 18-74 år.  Foto: Coop

Udover de øgede krav til producenterne, vil Coop heller ikke længere selv sælge ukrudtsmidler i sine butikker, indfører forbud mod brug af stråforkorter i produktionen af mel til kædens bagerier, og sætter en max-grænse for fem forskellige pesticidrester i frugt og grønt, der bliver solgt i Coop-butikkerne. 

Fakta om pesticider

  • Der er rester af pesticider i 55 procent af den konventionelle frugt og grønt, der i dag findes i de danske supermarkeder.
  • Der bruges over 400 forskellige pesticider i EU og endnu flere i lande uden for EU.
  • Grænseværdierne i fødevarer ligger på et niveau, der vækker bekymring hos flere førende forskere særligt i forhold til hormonforstyrrelser og cocktaileffekter (den skadelige kombination af flere pesticider), fordi vi udsættes for mange forskellige kemiske stoffer i hverdagen.
  • Pesticider kædes sammen med en række sundhedsrisici hos de mennesker, som håndterer dem.
  • Anvendelsen af pesticider sættes i forbindelse med nedgang i antallet af insekter og fugle og forurening af drikkevandet.
  • Særligt insektmidlerne (organofosfaterne, de bromerede insekticider og neonokitinoiderne) er svært nedbrydelige eller giftige for mennesker. Nogle forskere kæder nogle af disse stoffer sammen med et generelt lavere IQ-niveau i befolkningen.

Kilde: Coop