Verdens Bogdag markeret flere steder: Skal bringe læselyst skal tilbage

Bøger er i stærk konkurrence med sociale medier om unges tid. I dag var der fokus på det med Verdens Bogdag.

Boghandler Bent Bisgaard kan mærke en skarp konkurrence fra sociale medier.
Boghandler Bent Bisgaard kan mærke en skarp konkurrence fra sociale medier.
Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

Den 23. april har ikke været en helt almindelig dag, selv om mange måske har troet det. UNESCO har udråbt dagen til Verdens Bogdag, og det blev fejret flere steder i Midt- og Vestjylland.

Et af de steder var Bog & Idé i Nykøbing Mors. Her blev der i dag og i resten af ugen uddelt en gratis bog til alle besøgende i alderen ni til 12 år.

- Vi vil gerne bakke op om sådan et initiativ til at kunne give en gratis bog til børn og give dem lyst til at læse. Børn læser stort set kun, fordi de skal i skolen. Men især de ni til 12-årige kan man forhåbentlig give noget lyst-læsning, så de forhåbentlig også læser en anden bog også, siger boghandler Bent Bisgaard fra Bog & Idé i Nykøbing Mors.

Skarp konkurrence fra sociale medier

At der skal sættes fokus på netop aldersgruppen 9-12 skyldes, at denne gruppe især ofte har opmærksomheden rettet et andet sted.

Computere, smartphones og tablets er noget af det, de unge bruger meget tid på, og det kan mærkes hos Bent Bisgaard.

- Det synes jeg godt, jeg kan. Bogen er i en ret svær konkurrencesituation med sociale medier, TV-serier der streames og videospil. Så det synes jeg godt, jeg kan. Små børn kan jo godt lide at få læst en historie højt eller selv sidde og kigge i en bog, men især når de rammer de ni til 12 år, så mister de læselysten. Det håber vi på at kunne ændre lidt på ved at forære dem en bog, siger han.

Det er denne bog, unge i aldersgruppen ni til 12 år kan afhente.
Det er denne bog, unge i aldersgruppen ni til 12 år kan afhente.
Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

Vigtigt for uddannelsessystemet

Det er Boghandlerforeningen, der på landsplan står bag markeringen i landet.

- Vi vil sætte fokus på den viden og begejstring, som gode bøger giver. Læsning er ikke kun vigtig for børnenes sproglige udvikling og dannelse, men også for, hvordan de klarer sig i uddannelsessystemet, siger Bo Dybkær, direktør i Boghandlerforeningen, i en pressemeddelelse.

Den bog, der bliver udleveret gratis, hedder ”A.S.P.E. – Dæmonhunden”, som er en superheltefortælling om fire børn. Det er et samarbejde med Boghandlerforeningen, forfatteren og forlaget, der har gjort det muligt.

169 boghandlere i Danmark deltager i Verdens Bogdag.