Siemens vil lagre strøm i sand

Udviklingschef vurderer, at underjordisk lager kan holde på varmen fra en varmepumpe, som drives med møllestrøm

siemens1inet.jpg

Siemens Windpower i Brande har i flere år syslet med en metode til at lagre strøm fra vindmøller på. Nu fortæller teknologichef Henrik Stiesdal i Ingeniøren, hvordan den tyske gigantkoncern forstiller sig, det kan lade sig gøre.

Lagerpladsen kan være en sand- eller stenformation, der dækker tre-fire kvadratkilometer i omfang og ti meter i dybden.

- Så lidt lagerplads skal der til, for at vi i Danmark kan gemme vindmøllestrøm nok til at forsyne danskerne med strøm i ti vindstille dage, vurderer Henrik Stiesdal.

Fik ideen på cykeltur

Princippet går ud på at lagre strømmen omdannet til varme i et billigt og lettilgængeligt fast stof som sten, flyveaske eller jord. Ideen til lagerprincippet fik Sties­dal under en cykeltur ved Fyns­værket, hvor han kørte forbi de mange tusinde tons flyveaske, som ligger omkring værket, efterhånden dækket af græs og blomster:

- Jeg tænkte, at de dynger repræsenterede et kæmpe lagervolumen, beretter han i Ingeniøren. 

Møllestrømmen driver en varmepumpe, som komprimerer atmosfærisk luft 30 gange, så den bliver 600 grader varm. Den varme luft løber herefter gennem en varmeveksler, hvor den afgiver varmen til varmelageret til brug for vindstille dage, hvor møllerne står stille.

Når behovet for strømmen opstår, lukkes den varme luft ud fra lageret og ind i en varmeveksler. Den udvikler damp til en dampturbine, der producer strøm på konventionel vis.