Sankt Hans bål og blæst skabte problemer

Der var gang i både vind og Sankt Hans bål lørdag aften, og det gav anledning til flere udrykninger i landsdelen.

Brandfolkene har haft lidt at se til på Sankt Hans aften. Genrefoto. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

- Vi oplever desværre, at nogle tænder ild og tænker, så går det nok. Men man skal have respekt for ilden, især med aftenens blæsevejr.

Sådan lyder det fra Midt- og Vestjylland Politis vagtchef, Allan Riis, lørdag aften, hvor han gør foreløbig status på en blæsende Sankt Hans aften, der ikke har været uden uheld og sigtelser.

De utilsigtede brande begyndte allerede omkring klokken 16, hvor en 57-årig mand ville fjerne ukrudt langs en lagerbygning på Nystedvej i Herning med en ukrudtsbrænder. Det endte galt, og bygningen fik større materielle skader, lydet det i politiets rapport fra stedet.  

Læs også Brandvæsnet advarer mod den kraftige vind inden sankthans

En time senere måtte brandvæsnet rykke ud til et hus på Grønningen i Skive, hvor et løbsk bål havde antændt omkring 10 m2 græs nær et hus. Det endte heldigvis uden skader på det og de nærliggende huse. 

Klokken 19.50 havde en mand antændt fire bål på sin adresse i udkanten af Viborg. Vidner havde anmeldt de fire bål på ejendommen, og da brandvæsnet kom frem, måtte de hjælpe manden med at slukke bålene. 
Mandens forklaring lød, at hans Sankt Hans bål var for stort, og at han derfor havde delt det op i fire mindre. Men ifølge politiets vagtchef, kan manden nu se frem til en sigtelse for ulovlig afbrænding af haveaffald. 

Læs også Sankt Hans bålene er nu reddet i landsdelen

Sankt Hans bål på sportsplads løb løbsk

I Grønhøj ved Karup måtte brandvæsnet rykke ud for at slukke Sankt Hans bålet på en sportsplads i udkanten af byen. Ilden var kommet ud af kontrol og bredte sig via græsset til nogle træer og grene i nærheden. Branden kom under kontrol, men brandvæsnets indsatsleder sendte bud efter politiet, for også her kunne arrangøren se frem til en sigtelse for at overtræde brandlovgivningen, fordi de ikke havde sørget for at sikre sig ordentligt med slukningsmuligheder.  

Endelig fik politiet et opkald fra en kvinde i Sunds, som mente, at hendes mand slet ikke have styr på Sankt Hans bålet. 

- Kvinden ringer og siger, at hun har sagt til sin mand, at det var alt for stort, og hun syntes, det var ude af kontrol, siger Allan Riis. 

Han fortæller, at mens konen var i røret, havde manden dog fundet en vandslange og var ved at slukke bålet og få det under kontrol. Også her endte det således ikke med at få alvorlige konsekvenser. 

TV MIDTVEST sendte denne Sankt Hans aften fra Fuglsang sø ved Herning, hvor der også var Sankt Hans bål for de yngre.

01:48

Det er Sankt Hans aften og i Herning begyndte de tidligt, så alle kunne være med.

Luk video