Sådan skal alle former for lyd skabe flere arbejdspladser i Struer

Struer er en af de kommuner, der har mistet mange arbejdspladser. Men det håber borgmesteren vil ændre sig.

Renoveringen af SoundHub er i fuld gang.
Renoveringen af SoundHub er i fuld gang.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

170 lande verden over sætter i denne uge fokus på iværksætteri. Og netop iværksætteri skal være med at skabe arbejdspladser i Struer.

Her er lydens by blevet nødt til at gentænke, hvad deres borgere skal leve af i fremtiden, og nu vil de skabe et iværksætterfællesskab med fokus på lyd, der går under navnet SoundHub.

- Vi har ligesom alle mulige andre kommuner mistet en del arbejdspladser i forbindelse med krisen for nogle år tilbage. Nu er den ovre, og nu ser vi fremad. Vi skal gøre en kæmpe indsats for at få skabt nogle flere arbejdspladser i Struer Kommune, og det er vi i kommunalbestyrelsen i gang med, siger borgmester Niels Viggo Lynghøj.

Iværksætterfællesskabets fysiske rammer er ved at være på plads i B&Os tidligere udviklingsbygning i Struer. Den har kommunen lejet ud til SoundHub, der nu er ved at renovere den.

Cirka 100 nye arbejdspladser

SoundHub Denmark er støttet af flere fonde og samarbejder med blandt andre Aalborg Universitet, B&O, lydgiganten Harman, der er ejet af samsung, og så Struer Kommune.

De har store ambitioner for projektet.

- Det, vi er på vej til at skabe her, er en videns- og erhvervsklynge indenfor lyd, hvor virksomheder kan have sin dagligdag. Nogen kan flytte ind permanent, mens andre kan være her midlertidigt. Det kan være små nystartede virksomheder, men det kan også være mindre virksomheder, som ønsker at være i et inspirerende miljø blandt andre, fortæller kommerciel direktør for SoundHub, Rie Kold Pripsø og tilføjer:

- Vi skal i gang, og vi ved godt, at der indledningsvist skal være en kritisk masse, før der er flere, der ønsker at flytte ind. Så vi skal lige over den første udfordring med de første virksomheder. Men når vi tænker lidt længere ud i fremtiden, så er ambitionen, at vi kan få omkring 100 vidensarbejdspladser til Struer. Det er ambitionen over en fem års periode.

Rie Kold Pripsø viser rundt i SoundHub.
Rie Kold Pripsø viser rundt i SoundHub.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Lydens By

Det er en række meget forskellige virksomheder, som man ønsker skal komme til Struer.

- Når vi snakker lyd, så snakker vi lyd i den absolut bredeste forstand. Det kan være lige fra dem der laver højtalere til dem der laver cloudløsningner til lyd, eller interaktionslyd, som vi ser i legetøj eller andre ting. Det er en meget bred beskrivelse. Høreapparatssindustrien har vi også fat i, forklarer Rie Kold Pripsø.

At der er tale om vidensarbejdspladser er ikke tilfældigt, forklarer borgmester Niels Viggo Lynghøj.

- De vidensarbejdspladser skal jo på sigt gerne kaste nogle produktionsarbejdspladser af sig. Det er det, der er tanken med det, og det tror jeg bestemt også, at det gør. Selve Soundhub-elementet er en del af Lydens By-konceptet. Man kan sige, at det er erhvervssporet til Lydens By-konceptet, så det er rigtigt interessant for os, siger han og tilføjer:

- Det er en benhård kamp kommunerne imellem, men jeg tror faktisk, at vi har en niche her, som er autentisk for Struer Kommune, nemlig noget med lyd og akustik. Det vil vi bygge videre på.

2:43