Madkyndig mor med råd: Sådan får man kræsne børn til at spise mere

Marie Rind Frandsen har en professionsbachelor i ernæring og sundhed og vil hjælpe forældre med kræsne børn.

Marie Rind Frandsen vil lære forældre at få deres børn til at spise flere ting.
Marie Rind Frandsen vil lære forældre at få deres børn til at spise flere ting.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

De fleste forældre kender det. Deres børn får serveret mad, de ikke har smagt før, og straks bliver der vrænget ansigt af maden.

Den tendens vil en madkyndig mor fra Tjele nu gøre noget ved.

Det drejer sig om iværksætteren Marie Rind Frandsen, der med sin nystartede virksomhed går til kamp mod kræsenhed.

- Vi er født til at have en forkærlighed for det fede og det søde – altså modermælken. Så det ligger os lidt mere naturligt at være glade for det. Og så er vi lidt født til at have en skepsis overfor de bitre, sure og salte ting. Så det er noget, vi skal lære, siger hun.

Marie Rind Frandsens målsætning er at øge madmod og madglæde hos børn. Hun har en professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Lad børnene være med i køkkenet

Netop madmod og madglæde er nøgleord for Marie Rind Frandsen. Mod på at både lave og spise mad skal give en større glæde ved mad.

På den måde skal konflikter, der opstår i forbindelse med måltider og madpakker, undgås.

- Jo mere børn kan være med i køkkenet og selv have fingrene i det, jo mere madmod og madglæde får man også. Det kan vi i hvert fald mærke her. Med børn ser man en effekt ret hurtigt: Virker det eller virker det ikke, siger Marie Rind Frandsen.

Søgte testfamilie

I sit eget hjem har Marie Rind Frandsen stor succes med at implementere madlavning med sine tre døtre. Men også i andre hjem vinder principperne frem.

En af de familier er hos Mads Breumsø og Jeanett Quade Bukdahl. De har datteren Kamille sammen, og selvom de er skilt, reagerede de sammen hurtigt, da Marie Rind Frandsen søgte testfamilier at hjælpe.

- Vi har haft nogle udfordringer i forhold til Kamilles kost og hvad, der var de gode ting at vælge, hvis hun nu var sulten. Man kunne ikke bare stikke hende et æble, for det kunne hun ikke lide. Så jeg synes faktisk, at der var rigtig mange frustrationspunkter. Derfor var jeg slet ikke i tvivl, da Marie søgte testpersoner. Det var vi nødt til at prøve, siger Jeanett Quade Bukdahl.

Den lille familie har derfor haft to samtaler med Marie Rind Frandsen og mangler stadig en, før forløbet er slut.

Men selvom det endnu ikke er afsluttet, er der allerede resultater.

- Jeg synes, at hun har ændret sig på mange områder og er blevet mere bevidst, siger Jeanett Quade Bukdahl.

Det gode råd

For Marie Rind Frandsen skal mad og smag være en opdagelsesrejse. Det må ikke være et forhindringsløb, der ender i konflikter.

Til det har hun et godt råd.

- Hvis man skal lære at spise noget nyt, så skal der helst være noget velkendt ved siden af, så det ikke er uoverskueligt. Hvis nu alt på tallerkenen er nyt, så kan det godt være meget uoverskueligt, og så er det nemmere at fravælge det nye. Hvis nu der er noget kendt sammen med noget nyt, så er det nemmere at smage på, siger Marie Rind Frandsen.

9:31
Marie Frandsen har startet egen virksomhed , der skal bekæmpe kræsenhed