Ernæringschef om madskoler: Skal lære børn at spise sundt og varieret

Landbrug & Fødevarer, der er med til at arrangere madskolerne, vil lære børn at lave mad fra bunden med ordentlige fødevarer.

Line Munk Damsgaard er ernæringschef hos Landbrug & Fødevarer.
Line Munk Damsgaard er ernæringschef hos Landbrug & Fødevarer.
Foto: TV MIDTVEST

Danske børn skal lære mere om mad og fødevarer. Derfor har 4H, Rema 1000 og Landbrug & Fødevarer lavet madskoler siden 2004.

Målsætningen er – foruden at lære børnene om mad og fødevarer – at give dem indsigt i, hvad god mad betyder for kroppen, og hvordan man så tilbereder det.

- Helt overordnet så er det at kunne spise sundt og varieret vigtigt for vores krop og vores velvære. Landbrug & Fødevarer er med til at lave madskoler, fordi vi har en helt naturlig interesse i, at børn lærer noget om de fødevarer, vores medlemmer producerer og ikke mindst får nogle kunstskaber i forhold til de fødevarer, som vores medlemmer producerer, siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef hos Landbrug & Fødevarer.

- Vi ønsker, at børnene lærer noget om fødevarer, hvor kommer fødevarerne fra, også noget om, hvordan man tilbereder fødevarerne, og hvordan man sammensætter dem, så det både bliver smagfuldt og sundt.

Skal lukket et hul

En af årsagerne til, at børn skal lære noget om mad, er, at det i mindre og mindre grad ses, at de laver mad derhjemme med deres forældre.

Det siger Line Munk Damsgaard.

- Vi ved jo desværre, at det der med madlavning derhjemme ikke er noget, der sker så ofte længere. Både for voksne og for børn. Så det vil vi rigtig gerne lave om på via det her madskoleprojekt. VI ønsker sådan set også, at man gjorde lidt mere ud af det i folkeskolerne, men dem har vi ikke så meget at skulle have sagt over, så vi starter med madskoler.

Derfor skal de lære at lave mad fra bunden, så valgene ikke falder på en nemmere løsning.

- Ja, lidt. Der er ikke noget galt med at spise takeaway eller convenientmad en gang i mellem, men det vigtigste kostråd er nu engang at spise varieret. Og for at man kan spise varieret, så er det vigtigt, at man ved noget om fødevarerne, og at man kan finde ud af at tilberede dem. Også at man har modet og lysten til at prøve at smage på lidt forskellige fødevarer, slår ernæringschefen fast.

3:44
Madskoler landet over lærer i sommerferieugerne børn bedre madkundskaber. På Houlkær Skole ved Viborg er der i denne uge gang i køkkenet.