Ruderne klirrede, og hunden gøede – Høje brag skyldes formentlig supersonisk øvelse

En forsvarsøvelse er formentlig skyld i, at borgerne i området omkring Ulfborg har fået sig noget af en forskrækkelse.

Ifølge Forsvarets Operationscenter skyldes de høje brag formentlig F16 fly, der er brudt igennem lydmuren.
Ifølge Forsvarets Operationscenter skyldes de høje brag formentlig F16 fly, der er brudt igennem lydmuren.
Foto: Toms Kalnins/EPA/Ritzau Scanpix

Hvis man er én af dem, der er lidt følsomme over for høje lyde, så har Ulfborg og omegn ikke været det bedste sted at opholde sig denne onsdag.

Ved 13-tiden lød nogle overdøvende brag, så selv den mest garvede kaffedrikker, må have haft svært ved at holde de sorte dråber i ro.

Kristina Louise Noe er borger i Ulfborg, og lige som hun sammen med sin familie havde sagt farvel til sin søns fødselsdagsgæster, fik hun sig noget af en forskrækkelse.

- Lige pludselig klirrede ruderne, og der lød et kæmpe brag. Naboens hund, der var alene hjemme, begyndte også at gø. Vi gik ud på gaden for at høre, om der var andre, der vidste noget, men det var der ikke, fortæller Kristina Louise Noe.

Derefter gik Kristina Louise Noe ind på Facebook-gruppen ´Ulfborg Aktivitet´ for at se, om nogen derinde kunne hjælpe med en årsag til det høje brag. Her var der folk fra Thorsminde, Husby og Sønder Nissum, som også havde hørt det høje brag.

- Folk begyndte jo at komme med alle mulige forskellige bud på, hvad der havde udløst braget. Det vildeste var nok én, der foreslog, at en ko var sprunget i luften, fortæller Kristina Louise Noe.

Skyldes formentlig F-16 fly

TV MIDTVEST har været i kontakt med Forsvarets Operationscenter. Her er man ikke sikker på, hvad der har udløste bragene, men man har dog et kvalificeret gæt. 

- F16-fly træner ude over Nordsøen, og de må gerne flyve supersonisk. Det vil sige, at de bryder lydmuren. Alt efter vindforholdene kan det høres på land. Det er vores bedste bud på, hvad det høje brag kan være, fortæller Christer Haven, der er presserådgiver på Forsvarets Operationscenter i Karup.