Rotter bag rattet: Ødelægger din bil i kulden

Brokker din bil sig i kulden, så er det måske fordi, rotterne har søgt tilflugt og gnaver i ledningerne.

Ud af de 302 værksteder, som autobutler.dk har talt med, har 102 af dem lige nu biler inde, som er blevet angrebet af rotter.
Ud af de 302 værksteder, som autobutler.dk har talt med, har 102 af dem lige nu biler inde, som er blevet angrebet af rotter.
Foto: Holger Kirk / Scanpix Iris

Som minusgraderne sætter sig i det danske land, finder rotterne også nye steder at bo. Derfor søger de tilflugt i huse og andre varme steder.

Rotterne finder dog også vej ind i din bil. Så har du problemer med at starte bilen om morgenen, eller har den en ujævn acceleration, så er det ikke nødvendigvis kun kulden, der driller.

Værksteder landet over har lige nu ekstra travlt med at reparere biler, hvor rotter har bidt kabler eller ledninger over. Det viser en måling, som autobutler.dk har lavet.

- Rotteangreb lyder som noget fra en Hitchcockfilm, men fænomenet kommer desværre tæt på bilejerne her i vinterkulden. Det er dårligt nyt - fordi skaderne kan være omfattende. I værste fald fører de uønskede natlige gæster til en ødelagt motor eller en større reparation med kemisk rensning af bilen, sigerer analysechef Jan Sturm fra autobutler.dk.

Dyrt one night stand

Det kan blive en bekostelig affære at have overnattende gæster i form af rotter. For når bilen står af, kan fejlen være svær at finde på værkstedet.

- Problemet for bilejeren er, at værkstedet nogle gange skal bruge mange timer på at finde årsagen til fejlen. Selv hvis man opdager bidemærker i bilens ledningsnet, kan det være svært at lokalisere den eksakte ledning, der er bidt i stykker. Derfor ender prisen for reparationen ofte på mange tusinde kroner, siger Jan Sturm.

Vil man gå den ekstra mil for at undgå rottebesøget kan man få et særligt plastikrør, som føres rundt om kablerne – eller bilen kan udstyres med en metalplade med strøm under bilen.

Det er lidt af en udskrivning for en potentiel gæst, men det kan også gå helt galt, hvis rotterne får for meget tid til at boltre sig under kølerhjelmen.

- Lige nu er det ekstra koldt om natten - og det gør rotterne ivrige efter at finde et varmt sted at overnatte. Moderne biler har i dag langt mere elektronik og konsekvenserne af en overgnavet ledning kan derfor være alvorlige, fordi det enten giver kortslutning, eller fordi bilernes sikkerhedssystemer forsvinder, siger Jan Sturm.

Derudover anbefales det at fjerne madrester fra bilen og undgå at parkere ved siden af affaldscontainere, hvor rotterne typisk gemmer sig.