Har du rotter? Sådan opdager du skadedyrene

Flere dagligvarebutikker kæmper mod rotterne i disse dage. Men de går også efter private hjem.

Rotter er et stort problem i disse dage, hvor TV MIDTVEST i lørdags kunne fortælle om fire dagligvarebutikker, der har været tvunget til at holde lukket efter besøg af skadedyrene.

Men rotterne går også efter private hjem, og selvom du ikke nødvendigvis ser en med dine egne øjne, så kan der være masser af tegn på, at du har haft besøg.

Og det er vigtigt, at du opdager det hurtigt og skrider til handling. For rotter er alvorlige skadedyr, der ødelægger inventar, rørledninger, kloakrør, elinstallationer og meget andet, og samtidigt er der risiko for mindst 55 smitsomme sygdomme.

En husejer er økonomisk ansvarlig for den del af kloakken, der er på ens grund, og derfor kan rotteangreb i værste fald ende med en stor regning til udbedring af skader.

Lugter kraftigt

Ifølge Miljøstyrelsen, så er det mest åbenlyse tegn på, at man har fået besøg af skadedyrene, den kraftige lugt. Den kan minde om lugten af kloak eller svinestald.

Udover dette kan man genkende rottelort på, at de er cylinderformede, sorte eller brunlige og cirka 6 millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange.

 
 
Foto: Miljøstyrelsen

Udenfor ens bolig kan man også finde huller i jorden, blandt andet ved kloakdæksler, riste eller ved husets sokkel. Fliser, der synker, kan også være et tegn.

Inde i huset kan rotterne finde på at gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Det vil som regel resultere i cirkelrunde huller, der ikke nødvendigvis er større end en to krone. Derfor kan man altid holder øje med friske, afgnavede træspåner omkring huller i træ.

Hvad skal du gøre?

Hvis du hører lyde fra loftet, så kan det også være naturligt at komme til at tænke på rotterne, men de er ikke det eneste skadedyr, der kan finde på at kravle rundt i huset. Det kan for eksempel være fra mus eller en husmår.

Men hvis lydene består af små hvin eller skrig, så kan du næsten være sikker på, at det drejer sig om en rotte.

Hvis du har rotter, så er det vigtigt, at du straks kontakter kommunen. Du kan ringe til dem eller anmelde det på borger.dk. Kommunen har pligt til at gøre noget ved problemet og skal også dække udgifterne i forhold til selve bekæmpelsen.

Læs meget mere om rotter her.

 

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.