Regionerne overskrider budgettet til tandlægebesøg

Regionrådsformand, Bent Hansen, kalder det voldsomt, at 80 procent af danskerne har en aktiv tandsygdom. Det sætter sine spor på regionernes budget.

Det er ikke mere end ni måneder siden, at nye retningslinjer hos landets tandlæger skulle være med til at sikre,  at danskerne ikke går unødvendigt til tandlægen. Men allerede nu kan det konstateres, at retningslinjerne ikke har haft en virkning endnu. Tværtimod, skriver Politikken.

Regionerne har nemlig overskredet budgettet til tandlægebesøg med 20 procent, – hvad der svarer til 200 millioner kroner.

- Det virker jo enormt voldsomt, at 80 procent af danskerne har en aktiv tandsygdom. Så enten er der noget helt galt med de kliniske retningslinjer, eller også er der noget helt galt med den måde, man vurderer danskernes tandsundhed. Retningslinjerne skal strammes op, men der skal også ses på den måde, tandlægerne anvender dem, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til Politiken.

Man blev sidste år enig om at inddele danskerne tænder i tre kategorier: rød, guld og grøn. Derved skulle både regionerne og danskerne spare penge. Ifølge en opgørelse fra Danske Regioner er op 72 procent af danskernes tænder i den gule kategori, og det betyder, at man har en aktiv tandsygdom. 
 

De tre kategorier: 

Hvornår er jeg grøn?
Du tilhører den grønne kategori, hvis du ikke har aktiv sygdom i tænderne, tandkødet eller mundhulen i øvrigt. Hvis du er grøn, vil du blive indkaldt til undersøgelse hos tandlæge eller tandplejer med 12-24 måneders mellemrum. I forbindelse med undersøgelsen vil du kunne få en tandrensning med tilskud fra din region. Du kan sagtens bede om at få tænderne renset oftere, men der er kun tilskud til tandrensninger til grønne patienter maksimalt én gang om året. 

Hvornår er jeg gul?
Du er i den gule kategori, hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, samtidig med at din tandlæge vurderer, at du selv sammen med tandlægen kan medvirke til en bedre sundhedstilstand, fx ved at holde igen med søde sager, stoppe med tobaksrygning og være endnu grundigere med tandbørsten. Som gul patient vil du blive indkaldt til én eller flere fokuserede kontrolundersøgelser i løbet af året. Du vil i det omfang, det er nødvendigt i forhold til din sygdom, kunne få tilskud til mere end én tandrensning om året. I 

Hvornår er jeg rød?
Du er i den røde kategori, hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og tandlægen vurderer, at du ikke selv er i stand til at få en bedre sundhedstilstand i mundhulen, fx fordi du har en generel sygdom eller får medicin, som giver mundtørhed og derfor har behov for hyppigere tandlægebesøg. Tandlægen sætter forebyggelse og behandling i gang, og du vil blive indkaldt efter behov – typisk oftere end en gul patient. Du får tilskud til den nødvendige forebyggelse, behandling og kontrol.  Ifølge Sundhedsstyrelsen vil nogle røde patienter skulle til tandlæge mindst seks gange om året.