Politisk støtte til truet kulturcenter

Det møder hård politisk modstand, at stive regler kan tvinge et kulturcenter i Lemvig kommune til at lukke.

ipad.jpg

Kunst- og Kulturcentret Tuskær i Fjaltring er truet på livet. Naturstyrelsen ejer bygningen, og staten har stillet krav om, at Naturstyrelsen skal sælge alle de ejendomme, der ikke har en naturfaglig funktion. Men folkene bag kulturhuset har ikke råd til at købe ejendommen.

Nu melder flere politikere sig på banen med massiv kritik over, at sådan en regel kan ende med at lukke et velfungerende lokalt initiativ i et ydreområde.

- Set fra statens synspunkt, så kan det godt give mening, at de ting der ikke er deres kerneopgaver, dem vil de gerne af med for ikke at hænge på dem senere hen. Men jeg synes, de skal gøre det på en god måde. Det her er simpelthen ikke en god måde at gøre det på. På den her måde kommer de jo til at betale for det samme to gange. Det er en rigtig trist måde at gøre det på, siger Henrik Thygesen, Kulturudvalgsformand, Venstre, Lemvig Kommune.

Har allerede brugt millioner

I 1989 indgik naturstyrelsen og Tuskær en lejeaftale. Tuskær kunne bo gratis på strandgården mod at renovere og vedligeholde de dengang faldefærdige bygninger. På 25 år har Elin Nilsson og resten af kulturcentret brugt 3,2 millioner kroner og flere tusinde frivillige timer på at bygge kulturcenteret op til det, det er i dag.

Nu skal Naturstyrelsen sælge grunden og ejendommen, og det er en politisk beslutning. Kulturcentret skal nu finde 1,6 millioner der afspejler den vurderede markedspris, til at købe de bygninger, den selv har restaureret og holdt ved lige i 25 år.

- Den her sag er behandlet utrolig kluntet. Den skulle ikke have været trukket så langt ud. Tuskær har indgået en aftale med naturstyrelsen tilbage i 1989. Dengang betalte de en overpris for ejendommens værdi, og pludselig kommer der en ny regering og nogle nye regler, som vil forsøge at få den overpris én gang til. Det er selvfølgelig ikke en ordentlig måde at behandle dem på, og derfor vil jeg løfte den her sag endnu engang, siger Thomas Danielsen, Venstre.

Du kan se hele indslaget om Kulturcentret i Tuskær her:

2:30
Det møder i dag hård politisk kritik, at stive regler kan tvinge et kulturcenter i Lemvig Kommune til at lukke