Politisk kovending: Atomaffald skal blive på Risø

Atomaffaldet rykker længere væk fra en placering i Skive eller Struer Kommuner. Politikere er nu klar til at ændre på den aftale, samtlige partier i Folketinget ellers indgik med hinanden i 2003.

atomaffald2.jpg

Stridens kerne er 5000 kilo atomaffald fra den tidligere forsøgsstation Risø, som skal stedes til hvile. Hidtil er atomaffaldet blevet deponeret på Risø ved Roskilde, men i 2003 lavede alle Folketingets partier en aftale om at undersøge, hvor det farlige affald mest hensigtsmæssigt kunne placeres. 22 placeringer var i spil. Det blev først skåret ned til seks, og i oktober skulle feltet igen skæres ned til to mulige placeringer. Tre af de seks steder ligger i Skive Vest, Hvidbjerg på Thyholm og i Thise. Men nu opfordrer Venstres ordfører til helt at stoppe undersøgelsen.

 - Sundhedsministeren (Astrid Krag, SF, Red.) skal stoppe med at spilde penge på undersøgelser i de seks steder, og i stedet undersøge Risø. Det har hele tiden været meningen, at det her skulle foregå i tæt samarbejde med de berørte kommuner, og det har det ikke gjort. Derfor mener Venstre, at det skal blive i Risø, siger Venstres miljøordfører, Henrik Høegh.

Netop det faktum, at alle involverede kommuner klart har afvist at modtage atomaffaldet, er årsagen til, at Venstre og politikere fra flere andre partier nu vender på en tallerken.

Kovending hele vejen rundt

Flere medlemmer fra en bred vifte af Folketingets partier har nu ændret holdning. Her i landsdelen udtrykker det lokale medlem af Folketinget fra Skive-kredsen, Andreas Steenberg, glæde over, at flere af hans kollegaer nu kan se logikken i at lade affaldet ligge, hvor det er. Også på den yderste venstrefløj er der enighed om, at Risø er den bedste løsning i fremtiden.

 - Det er Enhedslistens holdning, at affaldet nok befinder sig bedre i Risø. Vi mener, der på lige fod med de seks nuværende steder, skal laves en undersøgelse af Risø, hvor vi så kan slippe for den risiko, der er ved at skulle flytte det rundt, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

I vores udsendelse 19.30 kan I høre, hvad Struers borgmester mener om den politiske kovending.