Politisk flertal: Karaktergennemsnittet skal ikke stå alene

Karaktergennemsnittets betydning ved uddannelsesoptag skal ændres, ifølge nyt forslag fra flere rektorer og Dansk Erhverv. Politisk flertal er positivt stemt over for forslaget.

I et nyt forslag fra flere rektorere og Dansk Erhverv lyder det, at karaktergennemsnittet ikke skal vægte så højt, som det gør i øjeblikket.
I et nyt forslag fra flere rektorere og Dansk Erhverv lyder det, at karaktergennemsnittet ikke skal vægte så højt, som det gør i øjeblikket.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Det skal ikke længere kun være de studerendes samlede karaktergennemsnit, der er afgørende for, om de kommer ind på drømmestudiet.

Det er ordlyden i et nyt forslag, som rektorerne på Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Universitet står bag sammen med Dansk Erhverv. Sådan skriver Politiken tirsdag.

Relevante fag skal være udslagsgivende

I forslaget lægges der vægt på, at det skal være de mest relevante fag for den valgte uddannelse, der skal have den største betydning.

Det vil sige, at hvis man vil læse matematik på Universitetet, men ikke har det overordnede gennemsnit for at komme ind, så skal det kun være karaktererne i de relevante fag, der er er afgørende.

Lave karakterer i sproglige fag skal altså ikke kunne bremse en naturvidenskabelig videregående uddannelse.

Det samlede gennemsnit skal ikke glemmes

- Som optagelsessystemet fungerer i dag, er der desværre stor sandsynlighed for, at nogle af de allerstørste talenter befinder sig i en helt anden gruppe end dem, der bliver optaget, siger Hanne Leth Andersen, rektor på RUC, til Politiken.

Hanne Leth Andersen er en af initiativtagerne bag forslaget. Selvom der er frygt for at tabe talenterne, lægger forslaget også vægt på den brede faglighed.

Det samlede gennemsnit skal altså stadig betyde noget. Det kan ifølge forslaget være eksempelvis 25 eller 50 procent.

Politisk opbakning fra DF

Politisk møde forslaget opbakning fra Dansk Folkeparti. Ifølge uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl er det "et lille skridt i en mere målrettet retning".   

Mette Reissmann fra Socialdemokratiet kalder også initiativet "spændende".  

- Det ligger mig ikke helt fjernt, at man lader de relevante fag vægte mere, siger hun til Politiken.   

Derudover er SF, Enhedslisten og Alternativet parate til at gå længere end det, der er blevet forslået i dagens debatindlæg i Politiken.