Politiet beklager: - Fem uger er for dårligt

Politiet har en målsætning om, at der maksimalt må gå en til to dage, før overvågningsmateriale fra indbrud eller tyverier skal offentliggøres.

Politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Hans Roost, vil nu undersøge, hvorfor der gik fem uger, før politiet offentliggjorde video af indbrud fra cykelhandler i Herning.
Politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Hans Roost, vil nu undersøge, hvorfor der gik fem uger, før politiet offentliggjorde video af indbrud fra cykelhandler i Herning.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Det er et meget grelt eksempel, som vi ikke er stolte af. Det er for dårligt.

Sådan lyder det fra politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Hans Roost, efter politiet i går offentliggjorde en overvågningsvideo fra et indbrud, der blev begået for fem uger siden.

Det er langt fra politiets målsætning om, at der maksimalt må gå en til to dage, før overvågningsmateriale skal offentliggøres og tyve efterlyses.

- Det betyder, at vi er lidt bag ud i efterforskningen, og hastigheden i at få det offenliggjort er stadigvæk vigtig, så vi skal have evalueret, hvad der gik galt her, men selvfølgelig er det vigtigt at få gerningsmændende efterlyst dog noget sent, og det er vi ikke særlig stolte af, siger Hans Roost, der ikke på nuværende tidspunkt har en forklaring på, hvad der er sket.

Fem uger hjælper ingenting

Indbruddet fandt sted natten til den 21. oktober hos Henning Jørgensen Cykler i Tjørring ved Herning, og den lange ventetid frustrerer cykelhandleren.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de først gør det nu. Det hjælper ikke noget med opklaringen, det tror jeg ikke. Fjerde gang gjorde de det med samme, men der hjalp det heller ikke noget, siger Henning Jørgensen.

Han overvejer nu, om han frem over selv skal dele overvågningsmateriale på sociale medier som Facebook.

- Hvis det blev lovligt for os, kunne jeg helt afgjort finde på at dele det, for jeg gad godt, at det hele kom ud så hurtigt som muligt. Der er så mange på Facebook, og de kan reagere med det samme. Det går hurtigere, siger han.

Ulovligt selv at dele

Butiksejer Henrik Thomsen i Silkeborg delte i sidste uge en overvågningsvideo fra et tyveri i butikken kort tid efter, det var begået. Opslaget blev hurtigt delt af flere tusinde mennesker, og en person er nu også fængslet i sagen.

Men det er ulovligt efter den nuværende lovgivning.

- Politiet skal kigge videoer igennem for at kontrollere, om det er de her gerninsmænd, vi skal have efterlyst, eller er der nogen uvedkommende, som uberettiget bliver offentliggjort i den her video, men med det helt klare bevis i videoen er der nok ikke det store problem, siger Hans Roost.

I modsætning til indbruddet ved cykelhandleren handlede politiet inden for målsætningen ved tyveriet i Silkeborg. 

- En dag er ikke lang tid. Det passer fint i vores efterforskning. Så er alt legalitet omkring offentliggørelsen i orden, så det er vi godt tilfredse med.

Men om det er butiksejerens Facebook-opslag eller politiets efterlysning af tyvene, der har ført frem til en af gerningsmændene er uvist.

- Vi har fået gode henvendelser fra befolkningen. Om det er fra opslaget eller vores deling er uvigtigt. Det vigtige er at få dem fanget og genskabe trygheden for butiksejeren og vise, at sådan en sag kan opklares, siger politiinspektøren.

Både cykelhandleren i Herning og butiksejeren i Silkeborg vil have loven ændret, så de selv kan dele overvågningsmateriale.

4:36