Plejehjem ønsker ikke kvindelige præster

To vestjyske plejehjem under Luthersk Mission ønsker af teologiske årsager ikke kvindelige præster.

130515Bakkely.jpg

Plejehjemmene Bakkely og Klokkebjerg, der er ejet af Luthersk Mission, i Skjern Provsti ønsker af teologiske årsager ikke, at kvindelige præster afholder gudstjenester på plejehjemmene.

Det får nu biskoppen i Ribe Stift til at understrege, at de lokale præster ikke må betjene plejehjemmene i arbejdstiden.

- Jeg er uenig med dem, der ikke ønsker kvindelige præster. Men jeg respekterer den frihedsordning, vi har. Eftersom det er et privat plejehjem, må det jo gøre det sådan, men så skal vi ikke arrangere turnusordningen for dem, siger biskop i Ribe Stift Elof Westergaard til TV MIDTVEST.

Turnusordningen går ud på, at kirken arrangerer og laver vagtplaner for, hvilke præster der kommer på hvilke tidspunkter. Sognepræst Lene Thomsen Birkmose i Videbæk har de sidste 15 år ikke været en del af gudstjeneste-turnussen på Bakkely i Videbæk.

- Jeg føler mig forskelsbehandlet. Hvis jeg havde prædiket helt forkert, kunne jeg forstå det, eller hvis jeg opførte mig uanstændigt. Men det er kun på grund af mit køn, og det kan jeg altså ikke gøre noget ved, siger Lene Thomsen Birkmose.

Skrivelse til præster

Biskop over Ribe Stift Elof Westergaard har i en skrivelse til præsterne i Skjern Provsti understreget, at de ikke længere må betjene det vestjyske plejehjem Bakkely i Videbæk med gudstjenester i arbejdstiden.

- Nu har jeg biskoppens ord for, at man ikke må forskelsbehandle i den offentlige forvaltning på grund af køn. Nu har jeg udtryk for, det ikke er rimeligt, og det er en lettelse i sig selv, siger Lene Thomsen Birkmose.

Luthersk Mission ejer også plejehjemmet Klokkebjerg i Skjern. Da man på Klokkebjerg har samme princip i forhold til betjening af gudstjeneste som på Bakkely, må provstiets præster heller ikke længere betjene dette plejehjem i arbejdstiden.

Høre Luthersk Missions kommentar i vores udsendelse 19.30.

2:11
To plejehjem i Skjern og Videbæk siger nej til kvindelige præster. Det får biskoppen i Ribe Stift til at reagere.