Pensionsselskab opkøber landbrug

Et selskab under AP Pension forhandler lige nu om opkøb flere gårde. Blandt andet to i Vestjylland

AP Pension bliver det første danske pensionsselskab, der investerer i landbrug. Gennem det nyetablerede Dansk Farmland A/S ved pensionsselskabet overtager flere gårde og lade landmændene være forpagtere. Det er en regulær investering i en tid, hvor landbruget er presset, og mange landmænd har svært ved at låne penge i bankerne.

- Pensionskassen investerer i landbrug, fordi det giver et sikkert afkast, og fordi de også har sympati for at investere i noget, der giver arbejdspladser i Danmark, siger Torben Andersen, der er direktør for Dansk Farmland

Selskabet fokuserer på at hjælpe unge landmænd, der skal i gang men mangler egenkapitalen. Efter en periode på 8-10 år for landmanden mulighed for at købe gården tilbage.

Mindst to vestjyske gårde

Selskabet forhandler lige i øjeblikket med en stribe gårde, men de har endnu ikke afsluttet nogen handler. Direktøren regner med, at de første falder på plads i løbet af et par måneder. Mindst to af gårde, der lige nu er i spil, ligger i Vestjylland, men navnene er hemmelige, indtil aftalerne er på plads.

Branchen bakker op

Hos brancheforeningen Landbrug og Fødevarer hilser idéen velkommen, men formanden understreger, at det er afgørende med ordentlige vilkår for de unge forpagtere.

- De skal jo stadig bruge deres sparepenge, og alt deres arbejdskraft på at investere i dyr og besætning. Og derfor er det vigtigt, at deres kontrakt bliver skruet sammen, så de er sikret, siger Martin Merrild fra Landbrug og Fødevarer.