Spejderlejr er slut efter svævebanens kollaps

Lægehelikopteren hentede dreng efter dramatisk fald på spejderlejr.

Rafterne her blev brugt til tovbanen, der pludselig styrtede sammen fredag ved 13-tiden.
Rafterne her blev brugt til tovbanen, der pludselig styrtede sammen fredag ved 13-tiden.
Foto: Vibeke Illum Marcussen, TV SYD

Først var der frygt, så var der lettelse. KFUM Spejdernes lejrtur sluttede brat fredag eftermiddag, da godt 40 børn og knap 30 voksne var i spejdercentret Frederikshøj i Løjt Nørreskov ved Aabenraa.

En lægehelikopter kom til stedet for at hente en 16-årige dreng fra Tarm, som faldt tre-fire meter ned, da han testede en tovbane, som spejderne selv havde bygget. Han blev fløjet til traumecentret på Odense Universitetshospital.

- Først frygtede vi, at det var gået rigtigt galt, og at han måske havde brækket sit bækken og hofte. Men han slap med en brækket lårbensknogle og en rift i ansigtet og kommer hjem i næste uge, hvor han så skal gå på krykker, siger Mads Broberg, som er gruppeleder for KFUM Spejderne Tarm.

Livrem og seler

Han er meget overrasket over ulykken. 

- Vi har jo bygget tovbaner i mange år og går altid med livrem og seler. Der har aldrig været problemer før, og det fungerede også fint om fredagen, da den blev brugt af de mindre elever. Men da de store elever skulle bruge banen, blev der strammet et tov på en så uheldig måde, at en raftebuk kom til at stå skævt. Så drengen fortsatte ind i tårnet, faldt ned og fik en rafte ned over sig, fortæller Mads Broberg. 

Familien var på stedet

Ulykken skete et par timer før, lejren alligevel skulle afsluttes. Derfor var en del forældre allerede på stedet for at hente deres børn.

Faldet og ambulancehelikopteren gav en del uro, men der faldt hurtigt ro over gemytterne, siger gruppelederen.

- Nogle af de større elever så jo, hvordan han faldt til jorden. Siden informerede vi de andre elever, og det var forholdsvis udramatisk. Hans forældre og søster var her i forvejen, og så kunne de tage bilen og køre til Odense. Det beroligede os, at han på intet tidspunkt var bevidstløs, og at han talte sammenhængende, siger Mads Broberg.