Liberal Alliance vil have udbuddet om DAB-kanal til at gå om

LA-leder Alex Vanopslagh er ikke imponeret over Radio- og tv-nævnets afgørelse om, at Loud skal drive den nye DAB-kanal.

20190909-153128-3-1920x1279we.jpg
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Udbuddet om den nye digitale DAB-kanal skal gå om.

Det mener Liberal Alliance, som derned følger i sporet på Radikale Venstre, hvis medieordfører Jens Rohde tidligere på ugen fremførte dét synspunkt.

- Liberal Alliance støtter, at udbuddet om den nye DAB-kanal går om, og at Radio24syv således fortsat har en chance for at overleve, skriver LA-leder Alex Vanopslagh på Facebook.

Han mener, at Radio- og tv-nævnets store vægt på økonomi i dets afgørelse er "besynderligt".

- Radio- og tv-nævnets afgørelse og bedømmelser er heller ikke videre imponerende. Særligt den tunge vægt på økonomi forekommer besynderligt, så længe at 24syv holder sig indenfor den økonomiske ramme og tilmed dækker hele landet, skriver han.

Derudover fremhæver Alex Vanopslagh, at Radio24syv formåede at lave "kritisk, afslørende og dybdegående journalistik", og at sationen skabte en radio "i øjenhøjde med helt almindelige mennesker langt fra København".

- Fadæsen om 24syv viser også, hvor sørgeligt det er, når gode initiativer er afhængige af offentlige kulturbureaukrater og af politikeres vid og kløgt. Det sidste har vi ikke set meget til i den her sag, skriver han.

Kritik af beslutning

Det var Radio Loud, der i tirsdags vandt udbuddet foran Radio24syv og DK4 Radio. En beslutning, der har mødt stor kritik.

Blandt andet fra Radikale Venstres Jens Rohde.

- Enten må vi lave det helt om, eller også må vi sige, at nævnet må sørge for, at man vurderer ansøgningerne - især økonomisk - ud for et lige vilkår, har Jens Rohde sagt.

Flere har undret sig over kvaliteten af Louds ansøgning, og at den kunne vinde foran Radio24syv.

Radio- og tv-nævnet offentliggjorde onsdag en evalueringsrapport, hvor beslutningen blev motiveret. Her fremgår det, at det var størrelsen af det økonomiske tilskud, som var den største forskel mellem de to favoritkandidater, Loud og Radio24syv.

Dette har også ført til kritik af, at der i udbuddet til den nye DAB-kanal stod, at kanalen skulle dække være landsdækkende. Men Loud skriver i sit tilbud, at den kun vil dække 85 procent af landet.

Modsat ville Radio24syv dække hele landet, og det vil selvsagt have betydning for økonomien, lød kritikken.

Får ikke lov til at klage

Radio24syv og DK4 Radio får 29. oktober mulighed for at komme med deres kritikpunkter og stille spørgsmål til afgørelsen om, at det er Radio Loud, der skal drive Danmarks nye DAB-kanal.

De tre kanaler får kun mulighed for at stille spørgsmål til størstedelen af processen - blandt andet hvordan nævnet fordelte point, og hvorfor udbuddet blev skruet sammen, som det blev.

Nævnet vil offentliggøre svarene inden 1. november klokken 12., men de to tabere af udbuddet har dog ikke mulighed for at klage over afgørelsen.

Hvorvidt, udbuddet i realiteten kan gå om, er dog usikkert.

Lektor Carina Risvig Hamer fra Syddansk Universitet, der er ekspert i udbudsret, har til Politiken sagt, at kultutministeriet kan lade udbuddet gå om, hvis "de har en saglig grund".