Elever hetzet for udklædning til gymnasiefest - bedt om at vaske sig

Parret blev kåret som de bedst udklædte. Torsdag klokken 08.00 holder skolen møde.

Parret blev kåret som de bedst klædte på gymnasiet i Herning.
Parret blev kåret som de bedst klædte på gymnasiet i Herning.
Foto: Privatfoto / Emma Barslund-Gade

Superman, Catwoman, Spiderman, Fantomet.

Alle fire ikoniske superhelte, som ingen ville studse over at se til en udklædningsfest.

Men for nogle er den tidligere præsident Barack Obama og dennes hustru, Michelle, også helte.

Det er de for 3. g-eleven Emma Barslund-Gade og en ven. Og 5. april tog de pænt tøj på malede sig brune i hovedet til en udklædningsfest på Herning Gymnasium.

Temaet for festen var ”verdens helte”, men parret måtte gå tidligt i bad og vaske den brune farve af, da flere af de tilstedeværende følte sig krænkede. Herunder flere lærere.

- Jeg talte med tre-fire lærere, som syntes, at det havde et racistisk udtryk, eller i hvert fald godt kunne forstå, hvis andre ville opfatte det som racistisk. De talte om blackface, siger Emma Barslund-Gade til Jyllands-Posten.

Skole kender til episoden

Blackface-begrebet henviser til gammel praksis i blandt andet film- og teaterverdenen, hvor hvide skuespillere malede sig sorte i ansigtet og fremstillede sorte – gerne stereotypt og nedladende.

Men Emma Barslund-Gade understreger overfor Jyllands-Posten, at deres udklædning var ment som en hyldest til USA's forhenværende præsidentpar. Ikke mindst i lyset af, at Barack Obama var USA’s første sorte præsident.

Foruden enkelte lærere på skolen blev parret og særligt Emma Barslund-Gades ven konfronteret af fire piger på skolen. De er selv mørke i huden og fandt udklædningen upassende, fortæller Emma Barslund-Gade til Jyllands-Posten.

Emma Barslund-Gade blev bedt om at vaske ansigtet.

Derfor opfordrede en vagt parret til at vaske deres oprindeligt lyse hår og ansigt.

På Herning Gymnasium kender ledelsen til episoden. Men vicerektor og uddannelseschef Rikke Pedersen Glüsing, der var ansvarlig for festen, kender ikke til, at lærere fra skolen påtalte udklædningen.

Hun talte dog selv med eleverne, der omtalte episoden som en ”hetz”, og hun fandt derfor sæbe og håndklæder, så de kunne tage et bad.

Tema på næste elevrådsmøde

Rikke Pedersen Glüsing siger, at der ikke er regler for udklædning på skolen, men at man ”taler ordentligt om og med hinanden”, og at ”det var dejligt, at de valgte Michelle og Barack Obama”.

Men også at der er mange nuancer og forskelligheder blandt skolens elever:

- Jeg kan ikke tage fra nogen af parterne, at de oplever en problemstilling, de ikke bryder sig om. Jeg kan ikke tage fra nogen af dem, at de oplever sig krænket, eller sige, at den ene er mere berettiget krænket end den anden, siger Rikke Pedersen Glüsing til Jyllands-Posten.

Herning Gymnasium oplyser til avisen, at de efter festen har modtaget en skriftlig klage fra en elev. Derudover har skolen haft dialog med de krænkede elever. Episoden er nu et punkt på dagsordenen til næste elevrådsmøde, så eleverne kan diskutere brugen af ytringsfrihed, og om der skal opstilles retningslinjer.