Ordblindeforeningen: - Kommunerne overholder ikke retskrav om test

Landets kommuner og skoler overholder ikke retskravet om ordblindetest. Sådan lyder kritikken fra Ordblindeforeningen.

Mogens Schmidt, formand for Ordblindeforeningen, mener ikke, at landets kommuner og skoler lever op til retskravet om ordblindetest i folkeskolen.
Mogens Schmidt, formand for Ordblindeforeningen, mener ikke, at landets kommuner og skoler lever op til retskravet om ordblindetest i folkeskolen.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

I 2017 blev der indført et retskrav, som garanterer, at folkeskoleelever med læse- og skrivevanskeligheder kan få lavet en ordblindetest.  Alligevel mener Ordblindeforening ikke, at kommunerne og skolerne lever op til retskravet. Foreningens formand er nemlig jævnligt i kontakt med forældre, der ikke kan få testet deres børn.

- De kommer og spørger, hvad de skal gøre. Vi fortæller dem, at de har et retskrav og forældrene går til skolen. Skolen siger så, at det vil de ikke, siger Mogens Schmidt, formand for Ordblindeforeningen.

Sen test kan få store konsekvenser 

Fra 2015 og til skoleårets begyndelse i 2017 er 11.500 blevet testet ordblinde i forbindelse med, at de er startet på en ungdomsuddannelse.

Ifølge formanden kan den sene test få store konsekvenser for de børn, der burde være blevet opdaget langt tidligere i forløbet.

- Mange af dem har fået for mange tæsk i folkeskolen. De har fået at vide, at de var dovne eller dumme, fordi de ikke har fået stillet den diagnose, det er, at være ordblind. Og så skal de overhovedet ikke have næsen stukket frem og have nogle uddannelser, hvor der skal læses. Så det kan have meget, meget store konsekvenser, siger Mogens Schmidt.

Spørgsmål til ministeren 

Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, har også øje for de udfordringer, det får for børnene, hvis de ikke bliver testet i tide. Hun fastslår vigtigheden i, at testene bliver gennemført.

- Her fra Christiansborg har vi netop indført et retskrav om, at kunne få en ordblinde test. Derfor er det tvingende nødvendigt, at skolerne får lavet den her test, siger Annette Lind. 

Hun vil derfor nu stille spørgsmål til ministeren om kommunernes praksis i forhold til at få testet elever med læse- og stavevanskeligheder.

 

Fakta: Andel, i procent, af folkeskoleelever i Midt- og Vestjyske kommuner, testet med den nationale ordblindetest. Fra testen blev indført i februar 2015 til 31. juli 2017. (Kilde: Undervisningsministeriet)

KommuneAndel testede elever
Ringkøbing-Skjern5
Herning16
Holstebro9
Lemvig6
Struer7
Skive10
Viborg5
Thisted7
Morsø4
Vesthimmerland8
Silkeborg4
0:37
Undervisningsordfører, Annette Lind, (S), fortæller her om ordblindetesten