Omlægning svigter svært syge

De mest syge vestjyske hjerneblødningspatienter med brug for genoptræning bliver ladt i stikken, når region Midt samler neurorehabiliteringerne i Hammel.

19LemvigSygehus_0.jpg

Lægerne på neurorehabiliteringen i hospitalsenhed Vest råber vagt i gevær, efter Region Midtjylland planlægger at samle neurorehabiliteringerne i Hammel. En tredjedel af alle områdets patienter med hjerneblødning er nemlig så påvirkede af andre sygdomme, at de ikke kan få plads i Hammel.

- Sådan set fra min faglige side, så er det virkeligt en tilbagegang. Vi er sådan set tilbage i slutningen af firsernes måde at håndtere de her patienter på, mener Esther Greve, som er overlæge på neurorehabiliteringsafdelingen i Lemvig, om omlægningsplanerne.

Kræftsyg nyder godt af den nuværende ordning

En af de patienter, der lige nu nyder godt af de specialiserede genoptræningsfaciliteter på afdeling N3 i Lemvig, er Bruno Madsen. Han bliver genoptrænet efter en hjerneblødning. En behandlig, han ikke ville kunne få i Hammel. Fordi Bruno Madsen i forvejen har en alvorlig kræftsygdom, er han visiteret som en såkaldt hovedfunktionspatient. Det er dem, der får den mindst specialicerede genoptræning.

Som alle patienter i Lemvig satte Bruno Madsen sig et mål med sin genoptræning. Han ville gå igen.- 60 meter. Og specielt 60 meter, fordi så kan jeg lige nå ned i kostalden og ned til hestenene nede i den anden ende, forklarer Bruno Madsen.

Men efter syv uger på N3 blev de 60 meter erstattet med to kilometer, da Bruno Madsen gik sin første tur rundt om søen i Lemvig.

- Og da vi nåede om til den anden side, jamen... Det troede jeg ikke på. Jeg troede ikke selv på, at jeg ville nå det.

Ifølge lægerne i Lemvig ville Bruno Madsen formentligt være endt som kørestolsbruger, hvis han var endt på et almindeligt sygehus, da det kræver et specialiseret miljø og specialiseret træning at få gangfunktionen tilbage.

Hver tredie med hjerneblødning har andre sygdomme

En tredjedel af de, der rammes af hjerneblødning fra området under hospitalsenhed Vest, klassificeres som hovedfunktionspatienter. I Lemvig er seks senge reserveret til denne type patienter, midt i et højt specialiseret miljø.

Med spareplanen bevares de seks hovedfunktionssenge, men på det almindelige sygehus i Holstebro. De specialiserede læger, sygeplejersker og teurapeuter flytter med de resterende patienter til Hhammel, som ikke tager hovedfunktionspatienter.

- Det, vi kalder b-holdet i dag, de der er på hovedfunktionsforløb, de vil blive endnu mere b- eller c-hold, fordi de vil få endnu mindre specialiseret tilgang, forklarer Esther Greve.

Er helt tryg ved ændringerne

Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, forsvarer ændringen for  hovedfunktionspatienterne.

- Det kommer til at betyde, at patienterne fremover får samme tilbud i hele regionen.  De kommer tæt på akutsygehusene som de for eksempel er det nu i Horsens og Århus. Og jeg er meget tryg ved at de er tæt på akutlægerne, da de også har andre sygdomme.

I forhold til Bruno Madsen, som formentlig var endt i kørestol, hvis ikke han var kommet til specialafdelingen i Lemvig, siger han:

-  Hvis det er tilfældet kan det være fordi, vi ikke har været gode nok til at visitere. Her skulle der måske have været tale om et regionstilbud. Det bliver der også øget fokus på med en nye struktur.