Nye grunde på 3000 år gammel boplads - mennesker boede der i bronzealderen

En ny bydel skyder snart op i Viborg på samme sted, hvor mennesker boede i bronzealderen.

Sådan ser den gamle boplads - og de nye byggegrunde - ud fra luften.

Når du bygger nyt hus, så kan du ikke være sikker på, at du er den første, der bosætter dig på netop din grund. Og slet ikke hvis du er blandt de nye grundejere i Viborg-bydelen Arnbjerg.

For faktisk er det anden gang i løbet af de sidste 3000 år, der bliver bygget huse i den attraktive bydel.

Læs også Arkæologer finder 500 år gammelt ølbryggeri

Arkæologer fra Viborg Museum har lige nu travlt med at udgrave gamle boliger fra bronzealderen, inden der skal bygges næsten 800 og nymoderne af slagsen.

- De havde stald i den ene ende af huset, mens familien boede i den anden ende, siger Katrine Vestergaard, der er arkæolog på Viborg Museum.

- Dengang skulle man have hele sit liv i et hus. Vi snakker hele generationer og alle de ting, man skulle leve af. I dag er man typisk en kernefamilie i ét hus, og vi behøver ikke have alt, man skal leve af på den lille grund.

God udsigt i høj kurs

Den fænomenale udsigt i Arnbjerg var også værdsat 2400 år før vores tidsregning– omend af andre årsager end bare for det pæne udsyns skyld.

- Man kunne se, om det var venner eller fjender, der kom. Og så kunne man holde øje med sine kvæg, der gik nede på de våde områder og græssede. Især i bronzealderen var de høje områder attraktive, forklarer Katrine Vestergaard.

Historien ligger lige for fødderne

Henover sommeren er der en gang om ugen mulighed for at kigge forbi udgravningen for at høre om de gamle bosættelser.

Det havde en familie fra Struer benyttet sig af onsdag. Ganske enkelt for at mærke historiens vingesus.

- Det er fantastisk spændende at se historien ligge lige for sine fødder og forestille sig, hvordan det hele har været, siger Anja Thomsen.

- De har jo nærmest haft den bedste udsigt i hele Viborg, så de har også valgt at bo der, hvor folk rigtig gerne vil på i dag.

De bedste byggegrunde i den nye bydel er koster til lige under én million kroner.

01:39 Luk video

Læs også Forhistoriske fund under udvidelsesudgravning hos Thise Mejeri