Arkæologer finder 500 år gammelt ølbryggeri

Et hold arkæologistudererende har gravet et gammelt ølbryggeri frem på Hald Ruin ved Viborg.

Et hold studerende har gravet et gammelt ølbryggeri frem, som har været begravet i mere end 150 år.
Et hold studerende har gravet et gammelt ølbryggeri frem, som har været begravet i mere end 150 år.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Det har været begravet i 150 år. Men nu er et mere end 500 år gammelt ølbryggeri fra middelalderen igen dukket op til overfladen på Hald Ruin ved Viborg. Det er takket være et hold arkæologistuderende, som de seneste uger har øvet sig i at arbejde i marken.

- Ligesom selv at finde det frem. Og selv at opleve eventyret ved det. Det er jo det fede ved det, siger Kristoffer Kjølhede, der er arkæologistuderende ved Aarhus Universitet.

I tre uger har studerende fra Aarhus Universitet arbejdet med et udgrave et gammelt bryghus, og ildstedet og gulvet står stadig tydeligt 500 år efter, at det blev bygget på voldanlægget ved Hald Sø. 

- Sådan et hus med gulve, ovne og bryggerkedler, det er noget, man kan se, hvad er. Også for de studerende er det spændende, siger Lars Sass Jensen, der er arkæolog & underviser ved Aarhus Universitet.

Ned til mindste detalje

Arkæologerne graver ikke bare ud. De måler også op og beskriver ned til mindste detalje. Derfor bliver hver eneste sten vendt og tegnet op. 

- Hver eneste sten. Hvad enten den er lille eller stor, så skal alle ind.  

Efter et år med bøger og teori er det første gang, at de studerende er i felten.

- Det har været fedt at komme ud og se de ting, vi har læst om, siger Frida Aagesen, som er arkæologistuderende ved Aarhus Universitet.

Og Kristoffer Kjølhede har det på samme måde.

- Det er jo ligesom drømmen ved den her uddannelse. Så det er skønt, siger han. 

1:32
Et hold studerende har gravet mere end 500 år gammelt ølbryggeri op fra grunden. Det har været begravet i mere end 150 år.