Ny EU-rapport fraråder badning på fire strande i landsdelen

En ny rapport peger på, at vandet ved 14 danske strande er så beskidt, at man ikke skal bade i det. Landsdelens kommuner kender til problemet, men det er endnu ikke løst.

- Det er skidt for området, også i forhold til turister, lyder det Kurt Johansen fra Viborg Kommune. En strand i kommunen er nemlig så beskidt, at de fraråder folk at bade der.
- Det er skidt for området, også i forhold til turister, lyder det Kurt Johansen fra Viborg Kommune. En strand i kommunen er nemlig så beskidt, at de fraråder folk at bade der.
Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

På fire midt- og vestjyske strande er vandet af så dårlig kvalitet, at man ikke bør bade i det.

Det påpeger en ny rapport, som EU’s Miljøagentur står bag. Målingerne er lavet i 2018, så de implicerede kommuner kender til problemet – men de har altså endnu ikke løst det.

- Der er ikke styr på det, men vi har fra forvaltningens side gjort noget for at komme det til livs, siger Kurt Johansen, som er medlem af Klima- og Miljøudvalget for Venstre i Viborg Kommune.

Det er Ulbjerg Strand i Viborg, Vandet Sø i Thisted og Bork Havn Surferstrand og Skuldbøl Strand i Ringkøbing-Skjern Kommune, der er på den kedelige liste.

Fyldt med bakterier fra afføring

Det er blandt andet et for højt indhold af e.coli-bakterier, altså bakterier fra afføring, som er skyld i den dårlige vandkvalitet.

Bakterierne kommer fra nærtliggende rensningsanlæg, og både i Viborg Kommune og i Ringkøbing-Skjern Kommune har man været bekendt med problemet i omkring to år.

- Jeg synes det er ærgerligt, men jeg ved, at der bliver gjort en fantastisk stor indsats, siger John G. Christensen, som er formand for Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ifølge ham kommer udledningerne fra et rensningsanlæg i Varde, og de samarbejder derfor med kommunen om at få rettet op på problemet.

- Det er mit indtryk, at Varde Kommune er ved at håndtere den sag, og kommer med et bud på, hvordan det bliver løst, siger han.

Stærelort i Thy

I Ulbjerg Strand er det også et rensningsanlæg, der er skyld i det beskidte vand. Her arbejder de også på at komme problemet til livs.

- Man håber på, at man får løst problemet, ved at alt spildevand fra Ulbjerg bliver ledt til Skals, når der bliver lavet et nyt rensningsanlæg, siger Kurt Johansen, medlem af Klima- og Miljøudvalget for Venstre i Viborg Kommune.

I den østlige del af Vandet Sø i Thy er det ikke rensningsanlæg, der vækker problemer. Her er det primært ekskrementer fra stære, som er skyld i den dårlige vandkvalitet.

De forventer, at der i løbet af den næste måned igen vil blive åbnet op for badende gæster.

2:31