Nazi-skat fundet i bunker

En stor skat fra 2.verdenskrig er blevet fundet i en af de bunkere, som blev fjernet fra vestkysten. Nu er der strid om, hvem der har krav på værdierne.

Beton og stål blev banket op af sandet, da en stor del af vestkystens bunkere blev fjernet sidste år. Men midt i arbejdet er der blevet gjort et usædvanligt fund. 

Da en af bunkerne ved Vedersø klit blev fjernet, dukkede flere meget værdifulde genstande fra nazi-tiden op. 

- Det er once in a lifetime det her. Vi er helt oppe at køre over det, forklarer en begejstret museumsinspektør, Christian Ringskou.

aprilsnar3_0.jpg

De værdifulde genstande, har været under lås og slå hos Ringkøbing Museum, indtil man kunne verificere deres ægthed. Skatten tæller blandt andet porcelæn, guld og sølv-genstande, samt et sjældent maleri, som man mener, er blevet stjålet fra Louvre-museet i Paris, i forbindelse med tyskernes invasion af Frankrig i 1940.

- Vi skal tilbage til april 1945, hvor tyskerne er ved at tabe krigen. Her begynder de at fragte de store krigskatte ud til sikre områder, hvor de kan gemmes. Et af de steder var ved bunkerne i vestjylland, forklarer Christian Ringskou og fortsætter:

- At skulle stå her med et maleri fra Louvre, det er ikke hverdagskost for en museumsinspektør i Ringkøbing, siger Christian Ringskou.

arpilsnar2.jpg

Men det er faktisk ikke første gang en uberørt bunker er blevet fundet. I 2008 blev en mandskabsbunker fyldt med genstande fra krigen fundet gemt under sandet.

- Forholdene på kysten gør at mange af bunkerne sandede til efter krigen. Og så har de været glemt i 70 år, forklarer Christian Ringskou.

Hvem tilhører skatten?

Men de store værdier skaber nu også strid. Kystkommunernes sammenslutning, KIMO, mener det er dem bør disponere over skatten.

- Staten har ikke ville vedkende sig bunkerne, så nu hvor vi har betalt for at få ryddet op i dem, så er det kun rimeligt at skatten tilhører os, siger formanden for KIMO, Karsten Filsø.

Samtidig mener den tyske stat dog, at skatten skal bringes hjem.

- Det kan godt være den har ligget 70 år i Danmark nu, men skatten tilhører den tyske stat, og derfor skal den tilbage hertil, forklarer Dr. Sabine Scherz fra Det Tyske National Museum.

Indtil videre har Ringkøbing Museum dog fået lov til at udstille dele af skatten hos dem. Men allerede om en uge skal skatten videre til Nationalmuseet i København. 

I november sidste år blev en anden nazi-skat fundet i en lejlighed i Tyskland. Den havde en samlet værdi på 7,5 milliarder kroner

Indslag om det opsigtsvækkende fund:

I forbindelse med nedbrydningen af bunkere langs vestkysten, blev der fundet en skat fra anden verdenskrig i en bunker.Nu er der strid om hvem der har krav på skatten.