Minister opfordrer fjernvarmeselskaber til selvkontrol

Kommende milliardregninger til fjernvarmekunder kan ikke stoppes politisk, men selskaberne kan bare lade være.

Lars Christian Lilleholt

Små 60 danske fjernvarmeselskaber er i gang med at udskrive en ekstraregning på samlet flere milliarder til deres kunder. Det kan ikke stoppes politisk. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har dog gjort det mindre attraktivt for ejerne og opfordrer ellers selskaberne til at holde fakturablokken i baglommen.
    
- Det kan ikke lade sig gøre at stoppe de selskaber, der allerede har ansøgt. Så kan jeg springe lige så meget i garnet, som jeg vil. Men jeg kan ikke ændre regler og love. Men jeg vil da opfordre værkerne til ikke at bruge den mulighed, de har fået, for at trække milliarder ud af kunderne. Og at lade forbrugernes penge blive hos forbrugerne, siger Lars Christian Lilleholt.
    
Ministeren har onsdag fremsat et lovforslag, der vil gøre det mindre attraktivt for de kommuner, der ejer fjernvarmeselskaber, at udnytte muligheden for at sende ekstraregninger til kunderne. Alle penge, der bliver trukket ud af fjernvarmeselskaber af kommuner via smuthullet i loven - der har givet mulighed for ekstraregningerne - vil under forslaget blive modregnet krone for krone i bloktilskuddet til kommunerne.
    
- Det vil nok føre til, at det er de færreste kommuner, der vælger at trække penge ud. Og de fjernvarmeværker, der ikke er kommunalt ejede, opfordrer jeg til at holde fingrene væk fra de penge, siger ministeren.

Ekstraregninger for 3,4 mia. 

Selskabernes fidus består i, at fjernvarmeselskaberne efter en ny afgørelse kan kræve forrentning af såkaldt indskudskapital af kunderne. Med den afgørelse ligger der ekstraregninger for 3,4 milliarder kroner til de danske fjernvarmekunder i vente ifølge Finans, der har afdækket sagen. Pengene kan så trækkes ud til ejerne - ofte kommuner.
    
Fjernvarmeselskaberne skal ellers hvile i sig selv, så overskud bliver brugt til at investere i selskaberne eller sænke priserne. Sådan skal det også være i fremtiden, siger ministeren.
    
- Vi er af den overbevisning, at de penge, der betales til fjernvarme, skal bruges på fjernvarme. Og at de penge, der står i selskaberne, er forbrugernes og ikke kommunernes. Det skal ikke gå til kulturhuse, svømmehaller eller andre kommunale ting, siger Lars Christian Lilleholt.
    
/ritzau/