Mindst tre ulve i Danmark

Tre ulve har været i de store midtjyske skovområder syd for Silkeborg og Herning. To af dem kommer fra Polen. (Ritzau)

130225ulvharrildhede.jpg

Mindst tre forskellige ulve har bevæget sig rundt i Jylland i de seneste måneder. Det viser resultatet af de seneste DNA-analyser, som Naturhistorisk Museum, Aarhus, og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, har foretaget.

Analyserne stammer fra prøver fra dræbte krondyr, dådyr og rådyr samt fra ekskrementer.

Analyserne, der er udført af seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, viste, at der har været tre ulve på spil i Danmark i begyndelsen af 2013.

Tre hanner

Alle tre ulve har på et tidspunkt opholdt sig i de store midtjyske skovområder syd for Silkeborg og Herning. Alle ulve var hanner, så der er ikke umiddelbart udsigt til en ulvefamilie i Danmark i år.

- Men det er kun spørgsmål om tid, før det sker. Og ulve kan vandre langt længere end de 850 kilometer Thy-ulven har vandret, siger Liselotte Wesley.

Den ulv, der har været længst omkring, har opholdt sig i skovene syd for Silkeborg, i hede- og moseområder nordøst for Herning og i skovene sydøst for Holstebro.

I to af områderne har ulven fortæret henholdsvis krondyr og dådyr.

Halvbror til Thy-ulven

Ulven ved Herning og Holstebro blev identificeret ved hjælp af det tyske DNA-register. Den stammer fra det samme kobbel, Milkeler-koblet, som Thy-ulven, det vil sige, at den er født og opvokset i Sachsen i Tyskland.

Dermed har den i luftlinje vandret mindst 850 km fra sit fødested. Den er en halvbror til Thy-ulven. De har samme mor, men forskellig far, idet den dominerende han i koblet, alfa-hannen, blev udskiftet i 2010.

Polske ulve

Til forskernes overraskelse kunne de to andre ulve ikke identificeres ud fra det tyske register. Ulvene formodes at være af direkte polsk afstamning.

Afstanden fra de kendte polske ulvefamilier til Danmark er ikke meget længere end afstanden fra de tyske. Begge ulve er identificeret fra prøver, som er indsamlet i skovområderne syd for Silkeborg.

Ulvene må på deres vej have krydset både floder, Kielerkanalen og større veje. Det er kendt, at én ulv ikke nåede så langt, da den blev trafikdræbt i Slesvig.

En del af prøverne er indsamlet af Naturhistorisk Museum, mens andre prøver er kommet til museet fra enkeltpersoner.