To midtjyder med samme mål: Mount Everest uden ilt

To bjergbestigere her fra landsdelen jagter lige nu deres livs bedrift. De befinder sig på hver deres side af verdens højeste bjerg. Begge uden medbragt ilt.

Rasmus Kragh og Jakob Urth er begge på vej mod toppen af Mount Everest
Rasmus Kragh og Jakob Urth er begge på vej mod toppen af Mount Everest
Foto: TV 2 / Privatfoto

Ikke bare én, men to midt- og vestjyder kæmper i disse dag for at nå det, der for mange er en umulighed. At bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af medbragt ilt.

Rasmus Kragh og Jakob Urth er taget afsted uafhængigt af hinanden og befinder sig på hver deres side af det 8.848 meter høje bjerg.

For 29-årige Rasmus Kragh er turen mod toppen det andet forsøg. I maj måned sidste år måtte han stoppe og vende om bare 250 meter fra målet.

0:35
Indslag fra 22. maj 2017: Kragh måtte stoppe 250 meter fra toppen

Selvom han nu er mere erfaren, sidder sidste års modvind stadig i kroppen, men måske mest af alt i hovedet, hvordan den måske endda kan være et plus.

- Jeg er egentlig god til bruge det, som jeg kan, konstruktivt fra den oplevelse. Jeg har lært rigtig meget af det, og det bruger jeg jo i år. Så jeg tror egentlig, at det er en fordel, at jeg har været der før og ved, hvad jeg skal gøre, og hvad jeg ikke skal gøre.

Sådan forklarer Rasmus Kragh, der kommer fra Viborg, da TV MIDTVEST fanger ham på en telefonforbindelse fra basecamp i ca. fem kilometers højde.

4:23
Hør hele telefoninterviewet med Rasmus Kragh her.

Ingen brug af ekstra ilt

Begge bjergbestigere bruger lige nu dagene på at akklimatisere, hvilket betyder, at de bevæger sig op i højden, men vender tilbage for at sove i hver deres basecamp, der er lavere beliggende. På den måde vænner deres kroppe sig til at præstere i den tynde luft.

De har nemlig valgt, at de ikke vil gøre brug af ekstra ilt i kampen for at nå toppen. Hvis det lykkes dem, vil de blive de første danskere nogensinde, der bestiger Mount Everest uden brug af medbragt ilt. 

Rasmus Kragh må holde godt fast i hatten, så vinden ikke tager den.
Rasmus Kragh må holde godt fast i hatten, så vinden ikke tager den.
Foto: Privatfoto

- Hvis du bruger kunstig ilt, så rykker du jo den relative højde på bjerget ca. tusind meter ned ad. Så i stedet for at stå på toppen i knap 9.000 meters højde, så står du faktisk i, hvad der svarer til knap 8.000 meters højde. Og jeg synes jo, at det er mere ærligt at møde bjerget på bjergets præmisser. Altså, i øjenhøjde, lyder det fra Rasmus Kragh.

Han håber på at kunne gøre et forsøg på at nå toppen inden for de næste par dage.

Kræver en vanvittig præstation

Samme forhåbning har 41-årige Jakob Urth fra Humlum, der altså befinder sig på den modsatte side af det mægtige bjerg. Men han er klar over, at det kræver en ekstraordinær indsats at nå frem.

- Jeg forventer en ud af kroppen-vanvittig præstation af mig selv, hvis det her skal kunne lade sig gøre. Men jeg går ikke i gang med det, hvis jeg ikke tror på det. Og jeg tror sgu på det. Jeg har aldrig været stærkere i mit liv, forklarer han.

1:34
Jakob Urth fortæller om sine forventninger til turen mod toppen.

Han er flere gange tidligere blevet tilbudt pladser på ture op ad Mount Everest. Men først nu føler han sig klar.

- Jeg tror bare, det er muligt. Jeg tror fandeme, det er muligt for sådan en som mig at lave det her. Jeg har erfaringen, jeg har mulighederne, jeg har det mentale rundt om mig lige nu, fortæller han til Morten Spiegelhauer og det kamerahold fra TV2, der følger vestjydens vej mod toppen.

Sådan ser der ud i den basecamp, hvor Jakob Urth lige nu holder til.
Sådan ser der ud i den basecamp, hvor Jakob Urth lige nu holder til.
Foto: TV2

Hvornår de to kan gøre deres endelige forsøg på at nå frem, afhænger i høj grad af vejrforholdene på bjerget.