Midt- og vestjyske kommuner kaster millioner efter tilflyttere

Flere kommuner i Midt- og Vestjylland bruger millioner af kroner på at få folk til at slå sig ned i landsdelen.

Penge 1000 kroner
Foto: Scanpix / Mads Nissen

Viborg Kommune har de seneste tre år brugt 15 mio. kroner på en større bosætningskampagne.

Struer Kommune har brugt 2,3 mio. kroner på markedsføring og image-kampagner.

Og i Ringkøbing-Skjern Kommune har de gennem de seneste tre år afsat 2 mio. kroner om året på forskellige arrangementer, der blandt andet skal lokke unge eksil-vestjyder tilbage til kommunen.

To af dem, der har byttet en toværelses ud med en to etager, er Mette Nilsson og Per Bak. De er flyttet fra Aarhus og hjem til Ølstrup nær Ringkøbing.

- Den store forskel er fællesskabet i byen, og at man hilser på naboen og ved, hvem hinanden er. Og så hjælper man gerne hinanden, siger Mette Nilsson.

Deltog i eksil-arrangementer

Hun har sammen med sin kæreste Per Bak i fire år boet i Aarhus for at studere. Her deltog de sammen i flere eksiljyde-arrangementer, som Ringkøbing-Skjern Kommune arrangerede for kommunens tidligere borgere.

- For os har det bekræftet os i, at det var det rigtige valg at flytte tilbage til Ringkøbing-Skjern Kommune. De interesser sig for, hvad det er, der betyder noget for, at de unge kommer tilbage, siger Mette Nilsson.

- Vi blev oplyst om, hvad det er, der sker herude, fortsætter Per Bak.

Kommunen har siden 2016 lavet 11 ’meet and greet’-arrangementer. De har inviteret til gratis håndboldkampe, serveret tapas i hovedstaden, og så sponsorerer de flere vestjyske fodboldhold i Aarhus. Alt sammen for at charmere sig ind på de unge.

- Det er et vigtigt segment for os, for vi vil jo gerne have dem tilbage, når de er færdige med deres uddannelse, siger Margrete Møller Sørensen, marketingskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Negativ kurve knækket

Over de sidste 10 år har Ringkøbing-Skjern Kommune samlet set mistet 1.000 borgere. Nu er kurven dog knækket, og siden 2015 er der kommet 100 nye indbyggere til kommunen.

- Det er et langt, sejt træk, for det er jo mennesker, vi skal flytte, og dem flytter vi jo ikke bare, som man flytter bolcher over en disk, siger Margrete Møller Sørensen.

Mette Nilsson og Per Bak rykkede først vestpå, da der var nogenlunde styr på jobsituationen.

- Hvis jeg ikke havde haft mulighed for at få et lærerjob herude i Vestjylland, så er jeg ikke sikker på, at det havde været en mulighed, siger Mette Nilsson.

Heldigvis for parret er der styr på jobsituationen. Per Bak arbejder som lagerarbejder, og skulle der dukke en uanmeldt fyring op til dem, er de nu svære at rykke med.

- Der skal ske mange ting nu, hvis vi vælger at flytte til en anden by, fordi vi er så glade for det her, siger Per Bak.

2:20
I vores serie om befolkningsudvikling kigger vi i dag på kommunernes indsats for at tiltrække og fastholde borgere.